Johnsonin tapaaminen ei vakuuttanut – EU perää Britannialta ehdotuksia Irlannin rajakiistan ratkaisemiseksi

Britannian pääministeri Boris Johnson kävi ensi kertaa manner-Euroopassa parlamentin hyllyttämisen jälkeen. Luxemburgin johtaja kritisoi Johnsonia suorasanaisesti.

Brexit
Luxemburgin pääministeri Xavier Bettel (oik.) ja Britannian pääministeri Boris Johnson kuvattuna tapaamisensa jälkeen Luxemburgissa 16. syyskuuta.
Luxemburgin pääministeri Xavier Bettel (oik.) ja Britannian pääministeri Boris Johnson kuvattuna tapaamisensa jälkeen Luxemburgissa 16. syyskuuta. Julien Warnand / EPA

EU perää Britannialta konkreettisia ehdotuksia uusien eroneuvottelujen pohjaksi. Sekä Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker että Luxemburgin pääministeri Xavier Bettel sanoivat tänään maanantaina, että Britannian johto ei ole vieläkään tuonut pöytään ehdotuksia pattitilanteen ratkaisemiseksi.

Britannian pääministeri Boris Johnson tapasi tänään Junckerin ja Bettelin Luxemburgissa. Johnson jätti väliin suunnitellun lehdistötilaisuuden Bettelin tapaamisen jälkeen, mutta tapaamisen isäntä jäi vastailemaan toimittajien kysymyksiin Johnsonin tyhjän puhujapöntön vieressä.

– Pöydällä ei ole vielä yhtään konkreettista ehdotusta, Bettel sanoi.

Hän vaikutti turhautuneelta Johnsonin lähestymistapaan, ja soimasi varsin suorin sanankääntein pääministerin toimintaa.

– Ei ole oikein pitää koko maata panttivankina puoluepoliittisen edun vuoksi, Bettel sanoi.

Hänen mukaansa EU:n suostumista mahdolliseen uuteen jatkoaikaan ei voida pitää itsestään selvänä, jos jatkolle ei ole hyvää syytä. Nykyinen epävarma tilanne on Bettelin mukaan "painajainen" kansalaisille, jotka haluavat varmuutta.

Luxemburgin pääministeri Xavier Bettel puhui yksin lehdistölle Luxemburgissa 16. syyskuuta.
Luxemburgin pääministeri Xavier Bettel puhui yksin lehdistölle Luxemburgissa 16. syyskuuta. Julien Warnand / EPA

Osa kansalaisista osoitti kovaäänisesti mieltään Bettelin ja Johnsonin tapaamispaikan ulkopuolella. Johnson sanoi myöhemmin, että vastaanotto suurherttuakunnassa oli ollut "eloisa".

Junckerin tapaamisen jälkeen Johnsonin kanslia lähetti tiedotteen, jonka mukaan pääministeri oli toistanut Junckerille, että Britannia ei hae lykkäystä brexitiin, vaan maa eroaa EU:sta 31. lokakuuta.

Kanslian mukaan tapaaminen oli "rakentava". Keskusteluja on Britannian mukaan vauhditettava ja kokouksia on alettava pitää päivittäin. Niitä on käytävä kanslian lausunnon mukaan myös poliittisella tasolla EU:n pääneuvottelijan Michel Barnierin ja brexit-ministerin kanssa.

Juncker puolestaan peräsi omassa tiedotteessaan Britannialta ehdotuksia backstopin eli Pohjois-Irlannin ja Irlannin välisen rajan sujuvuuden turvaamiseksi. Tällaisia ehdotuksia ei hänenkään mukaansa ole toistaiseksi tullut.

Viikonvaihteessa pääministeri Johnson vakuutti vielä peräänantamattomuuttaan brexitin suhteen. Britannian eropäivään on aikaa runsaat kuusi viikkoa.

.

Johnson ja Juncker
Britannian ulkoministeri Boris Johnson ja komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker hilpeinä ennen Luxemburgin keskustelujen alkua. Epa

Toimittajalta: Britannian parlamentti on nyt tyhjillään ja pääministerin kädet sidotut – EU-ero pysyy jumissa ja syynä on brexitin valuvika

Lähteet: Reuters