Hallituksen budjettiriihi lämpenee huomenna – puoluejohtajien viisikko neuvottelee illalla yhteistä pakettia

Hallituspuolueiden puheenjohtajat yrittävät illan aikana sopia budjettiesityksen vielä avoimista kohdista.

Budjettiriihi
Antti Rinne ja Mika Lintilä.
Pääministeri Antti Rinne (sd.) ja valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.)Pekka Sipola / AOP

Antti Rinteen (sd.) viiden puolueen hallitus kokoontuu huomenna ensimmäiseen budjettiriiheensä.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat: SDP:n Antti Rinne, keskustan Katri Kulmuni, vihreiden Maria Ohisalo, vasemmistoliiton Li Andersson ja RKP:n Anna-Maja Henriksson, valmistelevat hallituksen budjettiesityksen vielä avoimia yksityiskohtia illalla pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa.

Hallituslähteiden mukaan illan neuvotteluissa ratkeaa, kuinka nopeasti hallituksen budjettiriihi voidaan viedä läpi.

Koko hallituksen budjettineuvotteluihin on varattu aikaa tiistai ja keskiviikko, mutta mahdollisena pidetään, että budjettiesitys voisi olla valmiina jo huomenna illalla.

Hetemäen turbonappi budjettiriiheen

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) pyysi elokuussa valtiovarainministeriön valtiosihteeriä Martti Hetemäkeä pikaselvittämään keinoja, joilla jumissa olevia investointeja voitaisiin vauhdittaa. Lintilä puhui, että Suomessa pitäisi painaa investointien turbonappia, jotta ero Ruotsiin ei enää kasvaisi.

Ylen tietojen mukaan Hetemäki on tuomassa esityksensä investointien vauhdittamisesta budjettiriihen käsittelyyn.

Hallitus saa budjettiriihen alkuun valtiovarainministeriön tuoreimman ennusteen ensi vuoden talousnäkymistä. Valtiovarainministeri Lintilä on jo ennakoinut, että talouskasvu voi painua ensi vuonna alle yhden prosentin.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos, Etla, antoi tänään kylmää kyytiä hallituksen talous- ja työllisyystavoitteille. Etlan mukaan Suomea uhkaa ensi vuonna talouden taantuma lähes 50 prosentin todennäköisyydellä.

Lintilän johdolla valmisteltu valtiovarainministeriön budjettiehdotus on 2,3 miljardia euroa alijäämäinen. Uutta velkaa tarvitaan ensi vuonna hieman enemmän kuin tänä vuonna.

Hallitusohjelmassa sovittuja menojen lisäyksiä toteutetaan etupainotteisesti, joten budjettiehdotuksessa on jo mukana lievää talouden elvytystä.

Työllisyys kasvuun palkkatuella ja työvoimapalveluilla

Rinteen hallituksen talouspolitiikka nojaa 75 prosentin työllisyystavoitteeseen, jonka toteutumista monet ekonomistit ovat jo epäilleet.

Hallituksen tavoitteena on saada seuraavan vuoden aikana 30 000 uutta työllistä. Tuloksia tarkastellaan budjettiriihessä vuoden kuluttua.

Tämän syksyn budjettiriihessä työllisyystoimet keskittyvät palkkatuen ehtojen parantamiseen, työvoimapalvelujen tehostamiseen ja muun muassa osatyökykyisten laajempaan työllistämiseen.

Poliittisesti vaikeimmat työllistämiskeinot, kuten paikallisen sopimisen lisääminen ja ansiosidonnaisen työyttömyysturvan porrastaminen, jäävät tulevien neuvottelujen varaan.

Yritystukien leikkauksia pohtinut valtiosihteeriryhmä sai ehdotuksensa valmiiksi myöhään maanantai-iltana. Työryhmän puheenjohtaja, valtiosihteeri Jari Partanen työ- ja elinkeinoministeriöstä kertoi Ylelle, että vielä ei tiedetä, voidaanko esitys julkistaa tuoreeltaan vai julkistetaanko se budjettiriihen päätösten yhteydessä.

Lue lisää:

Analyysi: Hallituksessa kytee riita työllisyystoimista – Keskusta kiistelee SDP:n ja vasemmistoliiton kanssa eläkeputkesta

Budjettiehdotuksen loppusumma 57 miljardia euroa – Valtiovarainministeri Lintilä: "Nyt pitäisi painaa investoinneissa turbonappia!"

Kaikki vaativat Saksaa elvyttämään, vaikkei sitä mainita nimeltä – Olli Rehn: Suomella ei ole varaa elvyttää ainakaan velaksi