Vaasan sairaalan uuteen H-taloon tulee taidetta 300 000 eurolla

Vaasan sairaanhoitopiirin hallitus on päättänyt panostaa taiteeseen rakentaessaan uutta sote-taloa.

julkiset hankinnat
Vaasan keskussairaalan uusi H-rakennus on yli 140 miljoonan euron rakennushanke. Rakennuksen on määrä valmistua kolmen vuoden kuluttua.
Vaasan keskussairaalan uusi H-rakennus on yli 140 miljoonan euron rakennushanke. Rakennuksen on määrä valmistua kolmen vuoden kuluttua.Jarkko Heikkinen / Yle

Vaasan sairaanhoitopiiri aikoo käyttää 300 000 euroa uuden H-talon taidehankintoihin. Summalla hankitaan sekä taideteokset että maksetaan konsultin eli taidekoordinaattorin palkkiot.

Summa varataan kuntayhtymän käyttöbudjettiin seuraaville vuosille 2020-22. Lisäksi jo rakennushankkeessa on varattu yli 90 000 euroa rakenteisiin integroidulle taiteelle.

Taidehankinnat ovat olleet viime vuosina osa terveyslaitosten rakentamista. Muun muassa Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri käytti Y-talon taidehankintoihin 100 000 euroa. Saman verran on budjetoitu rakenteilla olevan psykiatrian M-talon taiteeseen.

Seinäjoen Y-taloon hankittiin merkittävä määrä oman alueen taiteilijoiden teoksia. Vaasassa ei toistaiseksi ole rajattu, kenen taidetta esille pitäisi laittaa.

Ei sentään prosenttia

Vaasan sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Hans Frantz ei pidä 300 000 euron summaa isona, vaikka kuntatalous on tällä hetkellä tiukilla. Julkisten hankkeiden tavoitteena olisi laittaa prosentti rakennuskustannuksista taiteeseen.

– Jos sitä noudatettaisiin, summa olisi yli miljoona, sanoo Frantz.

H-talon rakentaminen alkoi kesällä ja sen on määrä valmistua vuonna 2022. Kokonaisbudjetti on yli 140 miljoonaa euroa.