1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tulipalot

Suomussalmen tulipalo pääsi etenemään yläpohjassa – samanlaisten talojen määrää voi vain arvailla

Huoneistokohtainen palo-osastointi tuli rakennusmääräyksiin vasta vuonna 1998.

tulipalot
Palomies sammuttaa rakennuspaloa.
Suomussalmella palaneessa rivitalossa ei ollut palo-osastoja yläpohjassa.Kainuun pelastuslaitos

Suomussalmella viikonvaihteessa tuhoja aiheuttanut tulipalo pääsi etenemään rivitalon yläpohjassa koko rakennuksen matkalle. Rivitalossa oli palo-osastot huoneistoittain, mutta yläpohjassa osastoja ei ollut.

Samalla tavalla rakennettujen rivitalojen määrää voi Kainuussa vain arvailla, sillä huoneistokohtainen osastointi ullakkotiloihin tuli rakennusmääräyksiin vasta vuonna 1998.

– Sitä on hankala arvioida. Esimerkiksi 60- ja 70-luvun taloissa on todennäköisesti tehty kattoremontti, jonka yhteydessä yläpohjan osastointi on järkevintä tehdä. Kaikista en voi kuitenkaan sanoa, onko niin tehty, sanoo johtava palotarkastaja Pekka Heikkinen Kainuun pelastuslaitokselta.

Uudisrakennuksessa rakennusmääräykset ovat tiukat. Viime vuoden alussa voimaan tulleiden määräysten mukaan asuntojen on oltava lattiasta kattoon asti samaa osastoa. Heikkisen mukaan vanhemmissa rakennuksissa taloyhtiöiden kannattaakin olla hereillä ja kiinnittää asiaan huomiota.

– Ensinnäkin osastointi turvaa taloyhtiön omaisuutta: jos yksi asunto palaa, koko talo ei mene silloin purkuun.

Vielä tärkeämpää on se, että palo-osastot voivat säästää ihmishenkiä. Esimerkiksi Suomussalmen rivitalopalossa selvittiin ilman henkilövahinkoja.

– Onneksi, mutta koskaan ei voi tietää. Huomion arvoista tällaisissa tulipaloissa on myös se, onko palovaroitin kunnossa ja asennettu oikein. Palovaroitin on aina huoneiston haltijan vastuulla. Palovaroittimen käyttöikä ei ole kuin kymmenisen vuotta ja se pitää laittaa kattoon, jotta se reagoi ensimmäisenä savuun, Heikkinen sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!

Lue seuraavaksi