Löytyykö sinunkin kodistasi vaatekasoja? Ei hätää, ne kertovat elämästäsi eivätkä kasat ole aina huono juttu

Siinä missä kakkakasa kertoo ihmisen terveydestä, voi vaatekasoistakin päätellä jotain. Ammattijärjestäjän mukaan ne peilaavat kiireistä arkeamme.

Koti ja asuminen
Järjestäjä Laura Holmströmin mukaan kasoja muodostuu kun emme ole valmiita keskittymään siihen, minne tavarat kuuluvat.
Järjestäjä Laura Holmströmin mukaan kasoja muodostuu kun emme ole valmiita keskittymään siihen, minne tavarat kuuluvat. Laura Holmström

Luo silmäys kotiisi ja tarkasta tilanne. Suurimmalta osalta meistä löytyy kotoa erilaisia kasoja. Ammattijärjestäjä Laura Holmströmin mukaan kasoja muodostuu helposti silloin, kun tavaroille ei ole määritelty tarpeeksi hyvää säilytyspaikkaa tai emme ole valmiita keskittymään siihen, minne tavarat kuuluvat.

– Kun pudotamme tavaran käsistämme, keskitymme samalla jo seuraaviin hoidettaviin asioihin. Saatamme samalla selata puhelinta tai miettiä ruokalistaa ja muita menoja.

Kasat peilaavat kiireistä ja yltäkylläistä elämäämme

Monella tilanne on tämä: säilytystilaa on liian vähän verrattuna tavaran määrään. Toki syynä voi olla asunnon liian vähäiset säilytystilat, mutta joskus kyse voi olla yksinkertaisesti siitä, että emme ole valmiita luopumaan ylimääräisistä tavaroista ja vaatteista.

– Panttaamme kaapissa toiveikkaina liian pieniä farkkuja, jos vielä joskus mahtuisimme niihin.

Holmström haastaa ihmiset erottamaan tavarat tunteista. Kriittisen kaapin sisällön tutkimisen lisäksi hän kehottaa miettimään, voisiko kasan tilalle laittaa laatikon tai korin, johon olisi luontevaa sallia kasoittuminen.

– Kodin kaunis sisustus jää helposti epämääräisten kasojen alle etkä pääse nauttimaan niistä tärkeimmistä asioista, mistä alunperin olet asunnossasi pitänyt tai sinne hankkinut.

Kasa kuin kasa – tärkeää on, että viihdyt kotonasi!

Vaatekasojen lisäksi tyypillisiä kasoja, joita ihmiset keräävät ovat muistokasat. Kasat, jotka koostuvat erilaisista papereista ja asiakirjoista. Holmströmin mukaan näitä kannetaan muutosta toiseen koskematta. Vähäpätöisten papereiden joukkoon mahtuu toki myös tärkeitä asiakirjoja. Joskus kasojen uumenista löytyy myös mukavia yllätyksiä.

– Riemuvoitto on, kun kasojen uumenista löytyy rahaa tai lahjakortteja.

Kasoista ei ole mitään haittaa, jos löydät vaivatta etsimäsi eikä niiden tonkiminen aiheuta esimerkiksi myöhästelyä. Joku voi olla hyvinkin tietoinen kasansa sisällöstä ja erottaa lempivaatteensa jopa paremmin kuin kaapista.

– Niin kauan, kun pysyt positiivisena ja viihdyt kotonasi ei kasoista tarvitse päästä eroon, Holmström sanoo.