Herätys: Seksuaalinen häirintä somessa lisääntyi, budjettiriihi alkaa, mitä unen mittaamisesta selvisi

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Hedie ja melina tutkivat koulussa kännykkäviestejä 16.9.2019.
Katriina Laine / Yle

Tyttöjen seksuaalinen häirintä somessa on selvästi lisääntynyt

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen laajan kyselyn mukaan netti on aiempaa selkeämmin nuorten seksuaalisen häirinnän kanava. Yläkoulussa ja toisella asteella opiskelevista tytöistä joka kolmas oli kokenut vuoden aikana jonkinlaista seksuaalista häirintää ja joka kymmenes seksuaalista väkivaltaa. Poikiin kohdistuvat häirintä oli selvästi harvinaisempaa.

Latvian viina-ale saattaa päättyä maaliskuussa

Latviassa odotetaan, että tuore alkoholin veroale alkaisi näkyä viinaturismissa ja valtion verotuloissa. Juomaturistit ovat Latvialle tärkeitä taloudellisesti, mutta hallituksella on myös paineita rajoittaa kotimaista alkoholin kulutusta. Veroale on toistaiseksi voimassa vain helmikuun loppuun asti.

Hallituksen neuvottelut ensi vuoden talousarviosta alkavat tänään

Mika Lintilä
Matti Myller / Yle

Hallituksen ensimmäinen budjettiriihi on näytön paikka: työpaikkoja pitäisi syntyä, vaikka talousnäkymät heikkenevät. Mikäli työllisyys ei kohene, on hallituksen vaikea löytää rahaa hallitusneuvotteluissa sovittuihin muihin uudistuksiin, luvattuihin lisärahoihin.

Israelissa äänestetään taas parlamenttivaaleissa

Ultraortodoksien vaalitilaisuus Israelissa 15. syyskuuta 2019.
Ultraortodoksit voivat tavalla tai toisella nousta ratkaisevaan asemaan Israelin vaaleissa.Atef Safadi / EPA

Huhtikuussa pidettyjen vaalien jälkeen vaalivoittaja, pääministeri ei onnistunut kasaamaan uutta hallitusta. Siksi vaalit on järjestettävä tänään uudelleen. Myös näiden vaalien tuloksesta odotetaan tiukkaa.

Mitä seurasi unen mittaamisesta toimittajan testissä?

Toimittaja Heli Suominen unipolygrafia-tutkimuksessa.
Jani Saikko / Yle

Kuluttajalaitteiden arviot REM-unesta ja syvästä unesta heittelivät melkoisesti Ylen testissä. Kokonaisunta mitattaessa kuluttajalaitteet olivat kuitenkin tarkempia kuin työterveyslaitoksen tekemä unipolygrafia-mittaus.

Sää on viileä

Sääkartta
Joonas Koskela / Yle

Aamulla sadekuuroja liikkuu maan keskivaiheilla ja pohjoisessa. Kuurosateita voi ajautua mereltä myös länsirannikolle. Iltapäivällä sadekuuroja tulee eniten maan keskivaiheilla, mutta myös pohjoisessa sekä länsirannikolla. Lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa ylimmillään vähän 10 asteen yläpuolella. Lapissa on 5–10 astetta. Illalla sää viilenee. Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.