Hyppää sisältöön

Israel äänestää tänään taas parlamenttivaaleissa – Nämä neljä asiaa on hyvä tietää niistä

Huhtikuisten vaalien voittajaksi selviytynyt pääministeri Benjamin Netanjahu ei saanut muodostettua hallitusta Israeliin.

Ultraortodoksit voivat tavalla tai toisella nousta ratkaisevaan asemaan Israelin vaaleissa. Kuva: Atef Safadi / EPA

1. Miksi vaalit järjestetään jo toista kertaa tänä vuonna?

Uudet vaalit järjestetään, koska oikeistolainen pääministeri Benjamin Netanjahu ei onnistunut muodostamaan hallitusta huhtikuun alun vaalien jälkeen. Niukka enemmistö kaatui, kun toinen oikeistojohtaja ja entinen puolustusministeri Avigdor Lieberman veti tukensa Netanjahun Likud-puolueelta.

Lue tästä Mika Mäkeläisen juttu huhtikuulta, kuinka politiikka jakaa Israelissa jopa perheitä.

Vaa'ankieliasemassa ollut Liebermanin Jisrael Beiteinu -puolue vaati asepalveluksen ulottamisesta myös ultraortodoksijuutalaisiin, mutta tämä ei käynyt ortodoksipuolueille.

2. Mitä Benjamin Netanjahulla on pelissä?

Benjamin Netanjahusta tuli heinäkuussa Israelin pitkäaikaisin pääministeri. Viidennelle kaudelleen pyrkivällä Netanjahulla on paljon pelissä myös henkilökohtaisista syistä. Häntä vastaan saatetaan nostaa syytteet korruptiosta ja lahjonnasta.

Netanjahun epäilleen saaneen lahjoja rikkailta liikemiehiltä ja yrittäneen ohjailla mediaa. Netanjahu on kiistänyt syyllistyneensä mihinkään laittomaan. Yleinen syyttäjä pohtii jutun nostamista vielä syksyn aikana.

On epäilty, että Netanjahu yrittäisi uudessa parlamentissa saada läpi lakipakettia, joka takaisi hänelle koskemattomuuden näiden syytteiden osalta. Knessetin enemmistö voisi myöntää Netanjahulle pääministerikaudeksi syytesuojan.

3. Kuka on Netanjahun päähaastaja?

Netanjahun kovin haastaja on keskustalaisen Sininen ja valkoinen -vaaliliiton johtaja ja pääministeriehdokas Benny Gantz. Huhtikuun vaaleissa Gantzin vaaliliitto ja Netanjahun Likud saivat kumpikin 35 edustajaa 120-paikkaiseen Israelin parlamenttiin eli knessetiin.

Nyt ennakoidaan samankaltaista tulosta, sillä tuoreimmissa kannatusmittauksissakin puolueet ovat olleet tasoissa. Esimerkiksi Haaretz-lehden mittauksessa molemmille ryhmille ennustetaan 32 paikkaa 120-paikkaiseen knessetiin.

Mikään puolue ei ole koskaan voittanut yksinkertaista enemmistöä Israelin vaaleissa. Eniten paikkoja voittaneen puolueen johtaja on yleensä ryhtynyt hallituksenmuodostajaksi.

Vaalivirkailija valmisteli materiaaleja äänestystä varten Shoamissa Israelissa 2. syyskuuta. Kuva: Gil Cohen / AOP

Enemmistöön tarvitaan 61 paikkaa. Tähän Netanjahu tarvitsee oikeiston tukea ja Gantz keskustavasemmiston sekä arabipuolueiden.

Lieberman voi taas olla kuninkaantekijän asemassa. Hänen puolueensa on ollut mielipidemittauksissa saamassa jopa kymmenen paikkaa eli kaksi kertaa enemmän kuin huhtikuussa.

4. Milloin tulos selviää?

Vaalihuoneistot avautuvat Israelissa kello 7 ja sulkeutuvat kello 22. Israelilaisten tiedotusvälineiden odotetaan samantien julkaisevan ensimmäiset ennusteensa. Vaalitulos muotoutuu yön aikana.