1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Uganda

Uusi käänne: Ugandassa kuolleen suomalaisen liikemiehen kuolemasta nostettu murhasyytteet – matkusti Afrikkaan Suvi Lindénin kanssa ja markkinoi Patrian tuotteita

Syytteet kovenivat pitkään keskeytyneenä olleessa oikeudenkäynnissä sen jälkeen, kun tutkinta oli avattu uudelleen.

Suomalainen liikemies löydettiin kuolleena Pearl of Africa -hotellista helmikuussa 2018. Kuva: EPA

Viime vuoden helmikuussa Ugandassa luksushotellista kuolleena löydetyn suomalaisen liikemiehen kuoleman tutkinnassa on tapahtunut uusi käänne.

Ylen tietojen mukaan kolmea syytettyä vastaan on luettu murhasyytteet Buganda Roadin oikeustalolla Ugandan pääkaupungissa Kampalassa.

Aikaisemmin epäiltyjä syytettiin lievemmästä rikoksesta eli kuolemantuottamuksesta ja heidät oli vapautettu takuita vastaan odottamaan oikeuden tuomiota. Nyt kolmikko on vangittu uudelleen.

Kahden muun aiemmin epäillyn osalta syytteistä on luovuttu.

Liikemiehen kuolema epäselvissä olosuhteissa nostatti suuren kohun, kun selvisi, että mies oli matkustanut Ugandaan yhdessä entisen viestintäministerin Suvi Lindénin (kok.) kanssa.

Lisäksi paljastui, että miehellä oli valtion omistaman puolustustarvikeyhtiö Patrian kirjallinen lupa markkinoida yhtiön tuotteita Ugandassa.

Kuolemasta aloitettiin uusi tutkinta

Oikeudenkäynti on ollut pitkään keskeytyksissä. Liikemiehen kuolemasta aloitettiin Ugandassa uusi tutkinta. Aikaisemman tutkinnan mukaan epäillyt eivät olisi aiheuttaneet tahallisesti liikemiehen kuolemaa.

Ylen saamien tietojen mukaan uudelleen avattu juttu toimitettiin syyttäjälle viime viikolla vahvoin epäilyksin, että kolmella epäillyllä oli aikomus ja motiivi surmata suomalaisliikemies.

Tämän jälkeen syytteet muuttuivat. Ne luettiin oikeustalolla ilman, että asiasta oli tiedotettu medialle.

Uusia kovempia syytteitä aletaan käsitellä myöhemmin korkeammassa oikeusasteessa.

Suomalaisen liikemiehen kuolemaa koskeva oikeudenkäynti oli pitkään keskeytyksissä. Tämä kuva on viime vuoden huhtikuussa pidetystä istunnosta. Kuva: A-List Communications

Murhasta epäillään naista, jota on Ugandassa kutsuttu suomalaismiehen tyttöystäväksi sekä tämän kahta kumppania.

Murhasta voidaan tuomita Ugandassa kuolemaan.

Liikemies löydettiin kuolleena Pearl of Africa -luksushotellin huoneesta 6. helmikuuta 2018. Aikaisemmassa tutkinnassa yhden syytetyn epäiltiin vieneen huoneeseen huumausaineita ja kuoleman olleen yliannostus.

Tuolloin Ugandan poliisi kertoi, että liikemiehen ruumiista löydettiin jäämiä kokaiinista ja hyönteismyrkystä.

Paljon avoimia kysymyksiä

Liikemiehen ja Suvi Lindénin Ugandan-matkaan liittyy vielä paljon avoimia kysymyksiä, kuten vierailun syy.

Monialayrittäjänä tunnettu mies oli Ugandaan lähettämänsä kirjeen mukaan Afrikassa edustamassa useita yrityksiä, jotka tuottavat muun muassa puolustustarvikkeita, verkkovalvontajärjestelmiä ja netin salausohjelmistoja.

Matkasta vaitonaisena pysytellyt Lindén on julkisuudessa sanonut olleensa matkalla edistämässä tietoyhteiskuntaan liittyviä asioita. Ugandassa Lindén kertoi paikallisen toimittajan mukaan tulleensa maahan tutkimaan bisnesmahdollisuuksia.

Liikemiehellä oli matkalla mukanaan lisäksi väärennöksenä pidetty kutsukirje, jota mies ilmeisesti luuli Ugandan sisäisen turvallisuuspalvelun ISO:n johtajan Frank Bagyenda Kakan allekirjoittamaksi.

Lisää aiheesta:

Rikostutkinta sakkaa Ugandassa – Nämä 5 kysymystä ovat avoinna suomalaisen liikemiehen mysteerikuolemassa

Ugandassa oikeus päästi suomalaisliikemiehen taposta syytetyt vapaaksi takuita vastaan

Yle Ugandassa: Liikemies ja entinen ministeri tulivat Afrikan helmeen – nyt tutkitaan murhaa, petosta ja kumouksellista toimintaa

Uganda-mysteeri: Suvi Lindén ei olekaan YK-lähettiläs kuten hän väittää – "Lindénillä ei ole enää virallista roolia"