Tutkijat: Köyhien maiden on kasvatettava hiilijalanjälkeään, jotta nälkä voidaan voittaa

Perustuu uuteen malliin, jolla arvioidaan ympäristö- ja vesijalanjälkeä yksilön ja kokonaisten maiden tasolla.

kehitysmaat
Punaisen ristin avustustarvikkeita pudotettiin Maarin kylään Etelä-Sudaniin maaliskuussa 2017.
Moni kehittyvä maa kärsii kroonisesta aliravitsemuksesta.Olav A / Norjan Punainen Risti

Kehittyvien maiden on lisättävä merkittävästi kasvihuonekaasupäästöjään ja vedenkulutustaan, jotta ne pääsevät eroon aliravitsemuksesta. Tämä käy ilmi yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopiston tutkijoiden tuoreesta julkaisusta. Tutkimus julkaistiin Global Environmental Change -lehdessä.

Tutkijat kehittivät mallin, jolla arvioidaan ympäristö- ja vesijalanjälkeä yksilön ja kokonaisten maiden tasolla. Tutkija Keeve Nachmanin mukaan keskustelu ilmastonmuutoksen vaikutusten pienentämisestä ei useinkaan ota huomioon sitä, että moni maa kärsii kroonisesta aliravitsemuksesta. Jotta aliravitsemuksesta päästäisiin eroon, näiden maiden pitäisi lisätä hiilijalanjälkeään.

Nachmanin mukaan tämä tarkoittaa sitä, että rikkaiden maiden asukkaiden on siirryttävä nopeammin suosimaan kasvipainotteista ruokavaliota, jotta vaikutusta saadaan tasattua.

Täysvegaaniutta ei välttämättä vaadita

Tutkijat pitivät kuitenkin kannustavana sitä, että mallin mukaan ihmisten ei tarvitse luopua eläinkunnan tuotteista kokonaan. Esimerkiksi ruokavaliolla, johon kuuluu pieniä kaloja ja nilviäisiä, on lähes yhtä pieni vaikutus ympäristöön kuin vegaaniruokavaliolla.

Tutkijat myös havaitsivat, että vähentämällä eläinkunnan tuotteiden osuutta ruokavaliossa kolmasosaan aiemmasta, ruokavalion aiheuttama ilmasto- ja vesijalanjälki oli pienempi kuin perinteisen kasvisruokavalion, johon kuuluvat maitotuotteet ja muun muassa kananmuna.

Nachmanin mukaan osa ruokavalion muutoksen suurimmista esteistä liittyy siihen, etteivät ihmiset halua luopua tietyistä ruuista kokonaan.

– Siksi onkin innostavaa, että mallintamiemme ruokavalioiden joukossa on sellaisia, jotka eivät vaadi täysin pudottamaan pois tiettyjä eläinkunnan tuotteita, vaan kyse on vivahteikkaammasta lähestymistavasta.