Ämmän voimalaitoksen huoltoseisokki näkyy vesistöissä – Kiantajärven pinta laskee jopa puoli metriä normaalista

Pinnankorkeuksia säädellään ennakkoon, jotta ne eivät karkaisi käsistä seisokin aikana.

vesistöt
Ämmän voimalaitos.
Ämmän voimalaitoksen seisokkiin valmistaudutaan säännöstelemällä juoksutuksia. Arkistokuva.Fortum Oyj

Suomussalmella Ämmän voimalaitoksen huoltoseisokki aiheuttaa vedenpinnan korkeusmuutoksia Kiantajärvessä ja Vuokkijärvessä. Seisokin vaikutuksesta juoksutukset Ämmän voimalaitoksesta ja Niippaan padolta ovat muuttuneet syyskuun alusta alkaen.

Kiantajärven pintaa on laskettu ja tullaan yhä laskemaan tavanomaista alemmaksi. Alimmillaan Kiantajärven vesi tulee tällä viikolla olemaan noin puoli metriä tavallista alempana.

Vuokkijärven pinta on tällä hetkellä noin 30 senttiä tavallista korkeammalla. Voimalaitoksen seisokin aikana Niippaan padolta tullaan juoksuttamaan vettä tavanomaista enemmän. Vuokkijärven pinnankorkeus tulee todennäköisesti olemaan tavanomaista alempana lokakuussa. Näin varmistetaan veden riittävyys myös seisokin aikana.

Huollon aikana juoksutukset laskevat Vuokkijärven pintaa, mutta vielä ei voida arvioida kuinka paljon.

– Se riippuu siitä, kuinka paljon vettä huollon aikana tarvitaan. Tietenkin, jos tulee kovia sateita, voi olla ettei vesi laske ollenkaan, säännöstelyasiantuntija Harri Lamminmäki Fortumilta kertoo.

Lamminmäki ei osaa kertoa, onko veden pinnan nousuilla ja laskuilla haittaa ympäristölle.

– En osaa sanoa, enkä usko, että tällä on suurempaa merkitystä ympäristölle, sillä vuoden sisällä vaihtelut ovat paljon tätäkin suurempia, Lamminmäki sanoo.

Ämmän keskeytyksellä ei ole juurikaan vaikutuksia Hyrynjärven ja Ristijärven pinnankorkeuksiin. 23. syyskuuta patosillalla on odotettavissa pieniä autoliikenteen keskeytyksiä, kun sukeltajat toimivat padolla.

– Viivästykset ovat aivan hetkittäisiä. Kevyt liikenne pääsee kulkemaan sillalla normaalistii, Veli-Matti Tuomaala Fortumilta kertoo.

Ämmän voimalaitoksen huoltoseisokki on käynnissä 23. syyskuuta lähtien jatkuen aina 11. lokakuuta asti.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)