Kajaanin Eestiklubi jatkaa avustustyötään soraäänistä huolimatta –  "Tarve on huutava, eikä sitä turisti näe"

Kajaanin Eestiklubi saa avustustoiminnastaan jatkuvasti myös ikävää palautetta.

Viro
Eesti klubi Ry:n miehet seisovat vaateavustus peräkärryn vieressä.
Kajaanin Eestiklubi lähettää Viroon vuosittain säkeittäin tavaraa. Timo Sihvonen / Yle

Kajaanin Eestiklubin oli tarkoitus kasata tänä vuonna 60 äitiyspakkausta Viroon, mutta nyt pakkauksia on pakattu ja lähetetty jo 122 kappaletta. Pakkauksiin saadut tarvikkeet saadaan lahjoituksina kainuulaisilta ihmisiltä.

– Olen yllättynyt ja kiitollinen, miten kainuulaiset ovat lähteneet mukaan lahjoituksiin ja jopa tiettyjen tarvikkeiden täsmähakuun. Meillä on aina selvä kohde ja pyyntö paikalliselta sosiaalitoimelta siitä, mitä siellä tarvitaan, Kajaanin Eestiklubin puheenjohtaja Peter Ingman sanoo.

Vauvapakkausten lisäksi Kajaanissa kerätään koulutarvikkeita ja jopa astioita, joita lähtee Viroon jätesäkeittäin. Kesällä virolaisessa Krapin koulussa käydessään Ingman sai selville, ettei 40 koululaisen koulussa ollut kuin kourallinen astioita ja ruokailuvälineitä.

– Lautasia oli viisi, laseja kahdeksan. Sanoin heti, että me tuomme lautasia ja laseja. Rehtori pyysi, että saataisiinko vielä ruokailuvälineitä, Ingman sanoi.

Lahjoitusten tulvaa on jouduttu jopa jarruttelemaan. Vauvan vaatteita on yli äyräiden, mutta erikoistarvikkeille kuten tuttipullolle, kypärämyssyille, talvivaatteille ja vauvojen makuupusseille on vielä kova tarve.

Kajaanin Eestiklubi on saanut varsinkin sosiaalisessa mediassa paljon kritiikkiä, siitä että apu kohdistuu Viroon, eikä esimerkiksi Kajaaniin. Ingman perustelee avustuskohteita muun muassa Viron palkkatason laskulla ja hintatason nousulla. Ingmanin mukaan palkkataso voi Virossa olla vain neljäsosa Suomen palkkatasoon verrattuna.

– Kajaanissakin on paljon avustusmahdollisuuksia, joista paikalliset saavat apua. Virossa tarve on huutava, eikä sitä turisti näe. Vaippapakettikin maksaa 20 euroa, eli tuplasti enemmän kuin Suomessa, Ingman sanoo.

Kajaanin Eestiklubilla on Virossa kahdeksan avustuskohdetta, joista osa on kaupunkeja. Jokaisella avustusreissulla Ingman neuvottelee uusista kohteista, joita hän voisi 40 vapaaehtoisen joukkonsa kanssa auttaa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)