1. yle.fi
  2. Uutiset

Tietovuotaja Edward Snowden julkaisi omaelämäkerran ja sanoo haluavansa palata Yhdysvaltoihin

Snowdenin elämäkerta ei sisällä uusia paljastuksia vaan kertoo tietovuotajan motiiveista.

Edward Snowden
Edward Snowden
Edward SnowdenChristian Charisus / EPA

Venäjällä maanpaossa elävä tietovuotaja Edward Snowden kertoo haluavansa palata takaisin Yhdysvaltoihin.

CBS-televisioyhtiön haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) Snowden asettaa paluunsa ehdoksi reilun oikeudenkäynnin.

Reilu oikeudenkäynti on Snowdenin mukaan sellainen, johon yleisö pääsisi osallistumaan ja jossa valamiehistö ottaisi huomioon hänen motiivinsa.

Snowdenia syytetään Yhdysvalloissa vakoilusta ja valtionsalaisuuksien vuotamisesta.

Yhdysvaltain viranomaiset vaativat Snowdenin mukaan hänen oikeudenkäynnistään salaista, eivätkä salli valamiehistön pohtia rikoksen motiiveja.

Snowden on esiintynyt viime päivinä runsaasti kansainvälisessä mediassa mainostamassa tänään ilmestyvää omaelämäkertaansa, jonka nimi on Permanent Record.

Nörttipojasta maailman kuuluisimmaksi tietovuotajaksi

Snowdenin elämäkerta avaa hänen motiivejaan paljastaa Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden viraston NSA:n laajamittainen urkintajärjestelmä.

Se kertoo Snowdenin lapsuudesta ja nuoruudesta, ja siitä miten pelikonsolit ja tietokoneet kiinnostivat häntä jo pienestä pitäen.

Snowdenia kuvaava kyltti ja Yhdysvaltain lippu.
Edward Snowdenin kannattajat osoittivat mieltään Brandenburgin portilla Berliinissä heinäkuussa 2013.Ole Spata / EPA

Elämäkerrassaan Snowden ylistää aikaista, 1990-luvun internetiä, jossa hän koki olevansa vapaa ja tunnistamaton.

Kun Snowden aikuisena loi uraa IT-alalla, hän kertoo seuranneensa huolestuneena sananvapauden ja yksityisyydensuojan kaventumista.

Työssään keskustiedustelupalvelu CIA:lla ja NSA:lla Snowden pääsi käsiksi tietoihin, jotka paljastivat niiden harjoittaman laajamittaisten vakoilun ja kansalaisten tietojen urkinnan.

Snowdenin paljastukset jakavat mielipiteitä

Vuonna 2013 Snowden nousi julkisuuteen vuodettuaan muun muassa Guardianin ja Washington Postin toimittajille arkaluontoista tietoa, joka paljasti NSA:n väärinkäytökset.

Niistä kävi ilmi, että järjestö oli kerännyt tietoa amerikkalaisten puheluista, sähköposteista ja nettikäyttäytymisestä vuosien ajan. Lisäksi NSA:n silloinen johtaja James Clapper valehteli asiasta Yhdysvaltain senaatille.

NSA:n päämaja Fort Meadessa
NSA:n televalvonnan laajuus paljastui Edward Snowdenin tietovuotojen myötä. Nyt valvonnan rajaamisesta väännetään kättä Yhdysvaltain kongressissa.Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvaltain viranomaisten mukaan Snowdenin paljastukset olivat erittäin haitallisia kansalliselle turvallisuudelle. Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo on jopa vaatinut Snowdenille kuolemantuomiota.

Toiset taas näkevät Snowdenin vapaustaistelijana ja sankarina, joka paljasti epäoikeudenmukaisia ja laittomia valtiotason väärinkäytöksiä.

Snowdenin paljastukset ovat saaneet aikaan muutoksia kansalaisten valvonnassa Yhdysvalloissa. Esimerkiksi puhelintietojen keräämistä on paljastusten seurauksena rajoitettu.

Monia Snowdenin paljastamia ohjelmia on kuitenkin presidentti Donald Trumpin kaudella jatkettu tai otettu uudelleen käyttöön.

Turvapaikka Ranskasta?

Snowden oli kesällä 2013 matkalla Hongkongista Ecuadoriin hakemaan turvapaikkaa, mutta päätyikin lopulta hakemaan sitä Venäjältä. Siitä lähtien hän on asunut Venäjällä.

Snowden elää Moskovassa suhteellisen vapaata elämää ja toimii lehdistönvapautta puolustavan Freedom of the Press -säätiön hallituksen johdossa.

Edward Snowden
Edward Snowdenille myönnettiin Norjan kirjallisuuden ja sananvapauden akatemian palkinto vuonna 2015.Svein Ove Ekornesvaag / EPA

Snowden asuu yhdessä vaimonsa Lindsay Millsin kanssa, ja he kertovat elämästään avoimesti sosiaalisessa mediassa.

Snowden sanoo saavansa liikkua vapaasti ja kertoo kirjassaan muun muassa käyvänsä vaimonsa kanssa museoissa. Hän kertoo kuitenkin vaihtavansa tyyliään usein ja välttävänsä valvontakameroita, jottei häntä tunnistettaisi.

Snowden on toivonut saavansa turvapaikan Ranskasta. Hän haki turvapaikkaa jo vuonna 2013, mutta Ranska ei myöntänyt sitä hänelle.

Ranskan oikeusministeri Nicole Belloubet sanoi viikonloppuna tukevansa turvapaikan myöntämistä Snowdenille.

Lue myös:

Tietovuotaja Edward Snowden kiittää Moskovan pizzatarjontaa ja onneaan: Ilman Venäjän turvapaikkaa "olisin Guantánamossa tai kuollut"

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi