Hyppää sisältöön

Huonekasvien hoito ei onnistu aivan kaikilta, mutta viidellä perusasialla pääset jo pitkälle: "Anopinkielen jos onnistut tappamaan, olet noita"

Helppohoitoiset huonekasvit ovat usein varma valinta, mutta niidenkin hoidossa voi mennä muutama asia pieleen. Puutarhuri Marko Ahola antaa pari hyvää vinkkiä muistettavaksi.

Puutarhuri Marko Ahola onnistuu kuulemma itsekin kukistamaan kasvin silloin tällöin.
Helppohoitoiset huonekasvit ovat usein varma valinta, mutta niidenkin hoidossa voi mennä muutama asia pieleen. Puutarhuri Marko Ahola antaa pari hyvää vinkkiä muistettavaksi.

Kurikassa asuva puutarhuri Marko Ahola kantaa pöydälle tämän päiväisen potilaansa, malakanlaikkuvehkan. Ahola opettaa työkseen 17 kansalaisopistossa puutarha-alaa, ja yksi osa-alue opetuksessa on huonekasvien hoito.

Huonekasvin hoidossa moni asia menee pieleen, jos kasvien kanssa alkaa laiskotella. Muutaman perusasian kun opettelee muistamaan, voi päästä jo pitkälle.

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista huonekasviviikkoa (siirryt toiseen palveluun) ensimmäistä kertaa. Kasviharrastajien määrä kasvaa koko ajan ja moni uskaltaa tarttua jo haastavampiinkin huonekasveihin.

Kastele maltilla

Huonekasvien hoidon helmasynti on kastelu – joko kasveja kastellaan liian vähän tai liikaa.

– Kastele maltilla, maltti on valttia. Kasvin multaa kannattaa kokeilla ensin sormella, että onko se märkää. Kastellaan vasta sen jälkeen, Marko Ahola opastaa.

Huonekasvien lehtiä pitäisi sumuttaa aika ajoin. Kuva: Mirva Ekman / Yle

Lehtien sumuttamista vedellä ei kannata unohtaa. Tässä toimii myös pieni nyrkkisääntö: jos lehdenpinta on pehmeä, sitä ei saa sumuttaa. Sumuttaa kannattaa noin kaksi kertaa kuukaudessa, ja myös pölyt pitäisi muistaa pyyhkiä lehtien pinnoilta pois kerran kuukaudessa.

Sijoita oikein

Moni huonekasvi vaatii tietyt olosuhteet kukoistaakseen. Toiset pärjäävät ilman valoa, toiset taas tarvitsevat sitä jatkuvasti.

Kasvin paikkaa kannattaa myös vaihtaa huoneesta toiseen silloin tällöin.

– Kasvi voi niin sanotusti tympääntyä, jos se on vuodesta toiseen samassa paikassa. Kasvit ovat eläviä ja kaipaavat vaihtelua.

Lannoita

Kukkia pitää muistaa lannoittaa.

– Itse käytän esimerkiksi kesäkukkalannoitusta, mikä sopii myös huonekasveille. Merileväuute on toinen hyvä, jota sumutan usein myös kasvien lehdille. Myös kahvinsakka veteen sekoitettuna lannoittaa huonekasveja.

Flamingonkukka vaatii lannoitusta varsinkin kesäaikaan. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Kesällä kasveja pitäisi muistaa lannoittaa hieman tiheämmin kuin talvella.

Harkitse jo kaupassa

Kaupassa ei kannata haksahtaa ensimmäiseen hyvältä näyttävään kasviin tai kukkaan. Jos huonekasvien kanssa tulee usein ongelmia, kannattaa valita jokin helppohoitoinen kasvi.

– Esimerkiksi anopinkielen jos onnistut tappamaan, olet kyllä noita! Ahola nauraa.

Muita helppoja huonekasveja ovat muratit, palmut, vehkat ja juorut. Aholalla on yksi hyvä vinkki kaupassa kasvia katselevalle:

Anopinkieli ei ole kovin vaativa huonekasvi. Kuva: Heli Kaski / Yle

– Kysy lupaa, saatko vilkaista juuria. Jos juurissa on elukoita ja matoja, ruukku kiinni ja uuteen kukkakauppaan. Voi olla, että kasvi on päältä aivan upea, mutta se kuolee kotonasi muutaman viikon päästä. Silloin kyse ei ole siitä, miten olet kastellut kasviasi, vaan sen juuret ovat olleet huonot.

Älä laiskottele

Huonekasvia pitää muistaa hoitaa, että se kukoistaa. Huonekasveille pitää antaa hoitoa, lämpöä ja vettä.

– Jos jätät kasvin oman onnen nojaan, se voi jopa kuolla. Niitä pitää myös muistaa kääntää, eli ruukkua voi siirtää aina puoli kierrosta ympäri, jolloin kasvista ei tule toispuoleista.

Ammattilainenkin epäonnistuu joskus

Vähän tumpelomman kasvienhoitajan kannattaa kuitenkin antaa itselleen armoa. Myös puutarhuri onnistuu toisinaan tappamaan hoitamiaan kasveja. Esimerkiksi kiinanruusu ja kodinonni menevät Marko Aholan hoidossa kuukauden aikana ruskeiksi, vaikka mitä tekisi.

Puutarhuri Marko Ahola opettaa puutarhanhoitoa 17:ssä kansalaisopistossa. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

– Siinä on myöskin se puoli, että jos et pidä tietyistä kasveista, ne kuolevat juuri sen takia, hän arvelee hymyillen.

.
.