1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vertaistuki

Synnytystä puivat keskusteluillat on otettu hyvin vastaan Kajaanissa – "Tarkoitus ei ole astua terveydenhuollon varpaille"

Vertaistukitoiminta toimii järjestäjien mukaan lisäpalveluna terveydenhuollon toimintojen rinnalla.

vertaistuki
Raskaana oleva nainen.
Niin kutsutussa aktiivisessa synnytyksessä painotetaan muun muassa synnyttäjän asiantuntijuutta. Kuvituskuva.Henrietta Hassinen / Yle

Muun muassa synnytykseen valmistautumista tukevat, vastikään alkaneet keskusteluillat on otettu hyvin vastaan Kajaanissa. Iltoja on syyskuun alusta lähtien järjestänyt Aktiivinen synnytys ry. Yhdistys tekee läheistä yhteistyötä muun muassa neuvoloiden kanssa.

Aktiivinen synnytys ei tarkoita luonnonmukaista synnytystä, vaan ajaa enemmänkin synnyttäjän omaa aktiivisuutta.

– Aktiivisessa synnytyksessä nainen on aktiivinen toimija, häntä ja hänen toiveitaan kuunnellaan, kunnioitetaan ja hänen kehonsa asiantuntijuuteen luotetaan, yksi yhdistyksen vapaaehtoisista Karoliina Kuvaja kertoo.

Toimintaa järjestää Kajaanissa Kuvajan lisäksi Anna-Kaija Hurskainen ja koulutettuna synnytystukihenkilönä eli doulana toimiva Päivi Halonen. Tarve toimintaan on tullut järjestäjien omista kokemuksista. He kokevat, että synnytykseen liittyvää epävarmuutta ja pelkoa on naisilla paljon, vapaaehtoiset kommentoivat.

– Itse omalla kohdallani koin, että vaikka perhevalmennusta järjestetään, tukea ja valmistautumista itse synnytykseen ei kauheasti ollut. Se olisi tärkeää, sillä synnytys on merkittävä tapahtuma, jolla voi olla hyvin kauaskantoisia vaikutuksia, Hurskainen sanoo.

Yhdistys järjestää loppuvuodesta keskusteluiltoja eri teemoin. Iltojen tarkoituksena on vertaistuellisella keskustelulla kasvattaa synnyttäjien luottamusta omaan kehoon, terveydenhoitoon ja synnyttämiseen ylipäänsä.

– Näissä illoissa on myös mahdollista purkaa omaa kokemustaan, oli se sitten positiivinen tai negatiivinen, Kuvaja sanoo.

Kuvaja painottaa, ettei yhdistyksen toiminta ole epäluottamuslause terveydenhuollolle.

– Tämä on eräänlaista lisäpalvelua terveydenhuollon palveluille, emmekä halua vastakkainasettelua. Toiminta on vertaistukea, eikä tarkoitus ole astua terveydenhuollon varpaille, Kuvaja sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi