Medialiitto: Kaiken postin jakelu pitäisi keskittää varhaisaamuun

Liitto vaatii myös, että jakeluyritykset kilpailutetaan ja Postin ristikkäiset roolit selkiytetään.

Posti- ja kuriiritoiminta
Postinkantaja
Medialiiton mukaan on ongelmallista, että Posti on samaan aikaan sekä yhteiskunnallisen palvelun tuottaja että markkinatoimija.Henrietta Hassinen / Yle

Postin jakelussa olisi siirryttävä yhteen, mahdollisimman varhaiseen jakokertaan, linjaa Media-alan ja graafisen teollisuuden yritysten etujärjestö Medialiitto.

– Uskomme, että postinsaajat ottavat mielellään aikakauslehdet ja kirjeet vastaan samalla kertaa sanomalehden kanssa, sanoo Medialiiton hallituksen puheenjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Sanomalehtien Liiton tilaaman selvityksen mukaan postipalvelujen turvaaminen vaatii useita uudistuksia. Selvityksessä arvioitiin jakelutoiminnan tulevaisuutta pääosin taloudellisesta näkökulmasta. Sanomalehtien Liitto on Medialiiton jäsenjärjestö.

Keskitetyn varhaisjakelun lisäksi Medialiitto ehdottaa, että jakeluyritykset kilpailutetaan ja Postin ristikkäiset roolit selkiytetään. Näin voitaisiin ratkaista sekä jakelupalvelujen että Postin omistajaohjauksen ongelmat.

Mediatalojen ehdotuksen mukaan julkisen vallan pitäisi kilpailuttaa jakelusta vastaava yritys kullakin alueella. Kilpailun pitäisi kattaa koko jakeluvolyymi, ei pelkästään nykyistä yleispalvelutuotetta eli postimerkkikirjettä, Medialiitto lisää.

Liiton mukaan Postin ongelmana on toimiminen samanaikaisesti yhteiskunnallisen palvelun tuottajana jakelussa sekä markkinatoimijana kilpailluilla liiketoiminta-alueilla. Roolit sekoittuvat, ja kumpaakin tehtävää on vaikea hoitaa yhtä aikaa.

– Postin jakaminen kahteen osaan tekisi toiminnasta läpinäkyvän ja yhteiskunnallisesti hyväksytymmän. Toisen osan tehtävä on tuottaa valtiolle rahaa yhtiön voittona, toisen osan tehtävä on tuottaa kansalaisille palveluja ilman voitontavoittelua, sanoo Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg tiedotteessa.

Postin toimitusjohtaja: Jakelu yhdistettävä 2030-luvulle tultaessa

Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen sanoi viime viikolla STT:n haastattelussa, että postin varhais- ja päiväjakelu on yhdistettävä viimeistään 2030-luvulle tultaessa, kun sekä kirjepostin että sanomalehtien jakelumäärät ovat vähentyneet Suomessa.

Malisen mukaan kotitalouteen toimitetaan nykyisin keskimäärin viisi kirjettä viikossa, mutta pian enää kolme kirjettä viikossa. Tämä nostaa kirjekohtaista hintaa ja tekee jakelun etenkin harvaan asutuilla alueilla entistä kannattamattomammaksi.

Toimitusjohtajan mukaan Posti on sitoutunut sanomalehtien varhaisjakeluun niin kauan kuin kysyntää on.

Lue myös:

Moni haluaa vielä aamun lehtensä paperilla, mutta jakajista on pulaa – Birgi Putkoselle aamuyön työ on treeniä maratonille

Maaseudun Tulevaisuus: Posti vaatii maaseudun lehtijakeluun valtiontukea

Anne Bernerin ajama ja Postin pelkäämä uudistus etenee: Ministeriö haluaa avata jakelutietojen yksityiskohdat kilpailijoille