1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maanviljely

Sateet piinaavat maanviljelystä – kevätviljojen puinnit pahasti kesken

Viljelijät ovat kuitenkin vielä toiveikkaita, sillä kasvustot ovat pysyneet hyvin pystyssä ja pellot ovat toistaiseksi kantavia.

maanviljely
Puimuri ohrapellolla
Kevätviljoista ohran puinti on pisimmällä.Pyry Sarkiola / Yle

Syyskuun vaihtelevat säät ovat keskeyttäneet puinteja lähes koko maassa, kertoo ProAgria kasvutilannetiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun). Eniten sateita on saatu kuluneen kuukauden aikana etelärannikolla, Varsinais- ja Keski-Suomessa, joissa sademäärät ovat olleet lähes kaksinkertaiset normaalista.

Syysviljat on saatu puitua lähes koko maassa, mutta kevätviljojen puinnit ovat edelleen pahasti kesken. Viljelijät ovat kuitenkin vielä toiveikkaita, sillä kasvustot ovat pysyneet hyvin pystyssä ja pellot ovat toistaiseksi kantavia. Runsassateisimmilla alueilla on kuitenkin jo alkanut näkyä peltojen pehmenemistä.

Kuluneena kasvukautena parhaiten menestyivät syysviljat ja aikaisin kylvetyt kevätviljat. Säilörehunurmen ensimmäinen sato oli hyvä koko maassa, mutta keskikesän kuivuus verotti toisen säilörehusadon määrää.

Härkäpavun, herneen ja kauran viljelyssä oli sekä onnistumisia että epäonnistumisia. Kesän vaihtelevista sääoloista tuholaisineen kärsivät eniten öljykasvit. Erot satotasoissa ovat suuret eri alueiden ja tilojen välillä sateiden paikallisuudesta johtuen.

Ohran puinti pisimmällä

Kevätviljoista ohran puinnit ovat edenneet pisimmälle. Ohrasato arvioidaan keskimääräiseksi useimmilla alueilla.

Kauran puinnit ovat pahimmin kesken Pohjois-Savossa ja -Karjalassa, jossa osalla tiloista puinti on aivan alussa ja osalla puolivälissä. Useimmilla alueilla kaurasato arvioidaan keskimääräiseksi.

Etelä-Suomen rannikkoalueella ensimmäiset tilat ovat saaneet kevätvehnän puinnit päätökseen. Kevätvehnän sato arvioidaan useimmilla alueilla määrältään tavanomaiseksi.

Rypsi- ja rapsikasvustot ovat valmistuneet hitaasti puintikuntoon. Pisimmällä rypsin puinnit ovat Uudellamaalla, Etelä-Suomen rannikkoalueella ja Varsinais-Suomessa.

Lue myös:

Sateet hidastaneet puintia – ruis- ja vehnäsadosta tulossa tyydyttävä

Viljasadosta tulossa hyvä koko maassa – Etelä-Suomessa jopa keskivertoa parempi

Lue seuraavaksi