Soite aloittaa toimet 157 hoitopaikan ulkoistamiseksi – raha painoi enemmän kuin kuntalaisten ja henkilökunnan etu

Ensimmäiset tehostetun palveluasumisen yksiköt yksityistetään keväällä.

vanhustenhoito
Kuvassa ihmisiä katsomassa televisiota palvelukodissa
Harjukoti Vetelissä on yksi yksityistettävistä yksiköistä. Kalle Niskala / Yle

Keskipohjalaisten sosiaali- ja terveyspalveluista vastaava Soite aloittaa käytännön toimenpiteet 157 vanhuksen hoitopaikan ulkoistamiseksi.

Ulkoistuksista sovittiin Soiten valtuustossa jo keväällä, mutta valtuusto vaati ennen päätöksen toimeenpanoa ulkoistamista koskevan ennakoivien vaikutusten arviointia (EVA). Soite arvioi saavansa ulkoistuksella 1,3 miljoonan euron säästöt.

Ulkoistettavat tehostetun palveluasumisen yksiköt ovat Kotiranta Kannuksessa, Harjukoti Vetelissä, Sandbacka Kruunupyyssä ja Emeliehemmet Kokkolassa. Toiminta siirtyy ensimmäisissä paikoissa yksityiselle yritykselle aikaisintaan helmi-maaliskuussa.

Asia oli esillä Soiten hallituksessa maanantaina, kun se käsitteli EVA-raporttia. Siinä todetaan, että kuntalaisten, asiakkaiden, organisaation ja henkilöstön näkökulmasta paras vaihtoehto olisi ollut jatkaa toimintaa entisellään, mutta silloin vaadittavat säästöt olisivat jääneet saamatta.

Ulkoistuspäätöstä perusteltiin Soiten strategialla mutta myös sitovalla talousarvioraamilla, jossa Soitelta edellytetään miljoonien säästöjä.

EVA-tarkastelussa arvioitiin päätöksen vaikutuksia useasta eri näkökulmasta, jotka liittyvät ihmisiin, ympäristöön, organisaatioon ja henkilöstöön sekä talouteen niin lyhyellä kuin pitkällä aikajänteellä.

Yt-neuvottelut edessä

Päätös edellyttää yhteistoimintamenettelyn käynnistämistä Soitessa. Yt-neuvotteluista ja niiden sisällöstä päätetään myöhemmin.

Toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västi arvioi, että ulkoistuksissa on esillä useita malleja. Kunnat voivat olla halukkaita myymään tai vuokraamaan uudelle yritykselle hoivakodin tiloja. Jossain tapauksissa yritys saattaa itse olla halukas rakentamaan tarkoituksenmukaiset tilat.

Soite teki yksityistämispäätöksen keväällä, kun kuohunta yksityisten hoivayritysten tekemistä laiminlyönneistä kävi kuumimmillaan.

– Keskustelimme asiasta keväällä paljon. Olemme nähneet, että yrityksillä on ollut halu parantaa toimintansa laatua. Kuohunta yritysten ympärillä on ollut myös hyödyksi niille. Luotan nyt yksityisten yritysten toimintaan enemmän kuin vielä vuosi sitten luotin, kertoo Korkiakoski-Västi.

Tässä vaiheessa Korkiakoski-Västin mukaan ei vielä voi arvioida, vaikuttaako kiristynyt laadunvalvonta yritysten jättämiin tarjouspyyntöihin. Sen näkee vasta seuraavalla tarjouskierroksella.

– On tiettyjä, esimerkiksi työehtosopimuksiin liittyviä eroja, jotka tuovat kustannuseroja julkisen ja yksityisen sektorin toimintaan. Uskon, että yksityissektorilla on tarve nostaa hintoja. Voi olla, että hintaero on tulevina vuosina pienempi kuin nyt, mutta siihen jää edelleen eroa, joka tuo meille säästöjen mahdollisuuden.

Lue lisää:

Soite etsii jälleen uusia säästöjä – 40 vakanssia jäi vakinaistamatta

Soiten säästökuuri ei pääse vielä vauhtiin ja kulut ovat karanneet entisestään – jäsenkunnille yli 6 miljoonan euron lisälasku

Vanhustenhoito suurimpien säästöjen kohteena Keski-Pohjanmaalla