Mieliala on huolettanut useampaa kuin joka toista eteläsavolaistyttöä – ero poikiin iso

Tuoreen kouluterveyskyselyn perusteella viimeisen vuoden aikana oma mieliala on huolettanut lähes joka kolmatta lukiolaista tai amista.

mieliala
kaksi naista halaa
Kuvituskuva.Hanna Lumme / Yle

Eteläsavolaiset tytöt ovat paljon huolestuneempia omasta mielialastaan kuin samanikäiset pojat, selviää tuoreesta kouluterveyskyselystä (siirryt toiseen palveluun).

Eniten omasta mielialastaan huolestuneita on ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevien tyttöjen joukossa. Amiksessa opiskelevista tytöistä 52 prosenttia on ollut huolissaan mielialastaan viimeisen vuoden aikana.

Myös lukiossa ensimmäistä tai toista vuotta opiskelevista tytöistä useampi kuin joka toinen on ollut huolissaan mielialastaan.

Edellisessä, kaksi vuotta sitten tehdyssä kouluterveyskyselyssä oma mieliala huolestutti hieman harvempaa lukion tai amiksen opiskelijatyttöä. Ammatillisessa oppilaitoksessa huolestuneita oli 47 prosenttia tytöistä ja lukiossa 45 prosenttia.

Eteläsavolaisista pojista paljon harvempi on huolissaan omasta mielialastaan. Ensimmäistä tai toista vuotta lukiossa opiskelevista pojista mielialastaan viimeisen vuoden aikana on ollut huolissaan hieman harvempi kuin joka viides. Amista käyvistä pojista asiaa on pohtinut hieman useampi kuin joka kymmenes.

Täällä mielialastaan huolestuneiden nuorten osuus on kasvanut noin kolmella prosentilla sekä lukiolaisten että amisten joukossa. Myös muualla maassa useammat tytöt kertovat olleensa huolissaan mielialastaan kuin pojat.

Etelä-Savossa nuoret miettivät mielialaansa yhtä paljon kuin Suomen nuoret keskimäärin. Huolissaan omasta mielialastaan kertoo olleensa lähes kaksi viidestä suomalaisnuoresta.

Lapsiasiainvaltuutettu Elina Pekkarinen sanoi Ylen haastattelussa pitävänsä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kouluterveyskyselyn mielenterveystuloksien suuntausta huolestuttavana. Valtakunnallisesti kyselyyn vastanneet nuoret kokivat myös aiempaa enemmän ahdistuneisuus- ja masennusoireita.

Lue myös:

Lapsiasiavaltuutettu on huolissaan kouluterveyskyselyn mielenterveystuloksista – "Tässä on käsillä aikapommi"

Nuoret eivät enää häpeä mielenterveysongelmiaan – hoidot ruuhkautuvat, kun apua haetaan enemmän kuin koskaan