Yhdistetäänkö Vake Teollisuussijoitukseen? Omistajaohjausministeri Paatero: "Yhdistämisessä olisi puolensa"

Valtioneuvoston kanslia julkaisi selvitysmies Jouni Hakalan raportin Vaken tulevaisuudesta eilen.

omistajaohjaus
Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero suullisella kyselytunnilla eduskunnassa 12. elokuuta.
Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) mukaan Vaken roolia pohditaan viimeistään silloin, kun hallitus tekee omistajapoliittisen periaatepäätöksensä. Kuvassa Paatero eduskunnassa 12. syyskuuta 2019.Markku Ulander / Lehtikuva

Valtion kehitysyhtiö Vaken tulevaisuus on pian hallituksen pöydällä.

Jo Antti Rinteen (sd.) hallituksen ohjelmaan kirjattiin, että Juha Sipilän (kesk.) pääministerikaudellaan pystyyn laittaman yhtiön roolia on selkeytettävä.

Eilen selvitysmies Jouni Hakala esitti, että Vake tulisi yhdistää toiseen valtion sijoitusyhtiöön Suomen Teollisuussijoitukseen.

Hakala esittää kolmea vaihetta, joiden kautta valtion pitää tavoitella yhtä organisaatiota tekemään sijoituksia listaamattomiin yrityksiin. Hänen mukaansa ensimmäisessä vaiheessa Vake tulee liittää Suomen Teollisuussijoitukseen ja palauttaa Vakelle annettu pääoma valtiolle.

Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) näkee yhdistämisessä "puolensa".

– Ajatus siitä, että työnjako tehtäisiin selväksi, on perusteltua.

Paateron mukaan Hakalan raporttia ei ole kuitenkaan vielä ehditty tarkemmin käsitellä.

– Asiaa pohditaan viimeistään siinä vaiheessa, kun omistajapoliittinen periaatepäätös tehdään, Paatero sanoi hallituksen budjettiriihen alla.

Periaatepäätös tehdään hallituksessa lokakuussa.

Vaken hallitus näkee yhtiön roolin toisin

Jouni Hakalan raportin mukaan toisessa vaiheessa tulee arvioida Suomen Teollisuussijoituksen ja Business Finland Venture Capitalin yhdistämisen edut ja haitat.

Kolmannessa vaiheessa Teollisuussijoituksen ohjeistus tulee päivittää ja arvioida mahdolliset lainsäädännölliset muutostarpeet.

Vaken hallitus puolestaan esittää itse, että yhtiö saisi päivitetyn roolin digi- ja ilmastoinvestointien vauhdittajana. Edellinen hallitus perusti Vaken vuonna 2016 innovaatioon ja teknologiaan keskittyväksi sijoitusyhtiöksi.

Yhtiön ensimmäinen toimitusjohtaja Taneli Tikka jätti pestinsä keväällä. Hän katsoi, että uusi hallitus vie Vakea toisenlaiseen suuntaan kuin mihin yhtiötä alunperin kaavailtiin.

Uudeksi toimitusjohtajaksi valittiin entinen Sitran strategiasta ja ennakoinnista vastaava johtaja Paula Laine.