1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Posti Group Oyj

PAU tyrmää Postin ehdotuksen palkkojen jäädyttämisestä: "Tässä ei henkilötasolla taata yhtään mitään"

Posti päätti, että lajittelutyöntekijöiden palkka säilyy nykytasollaan tammikuuhun 2022. Paatero: Asiat eivät ole vielä kirkkaasti selvillä

Posti Group Oyj
Postin lajittelukeskus Helsingin Ilmalassa
Postin aikeet vaihtaa työehtosopimusta ja alentaa palkkakustannuksia pakettijakelussa ovat huolestuttaneet työntekijöitä.Juha Kivioja / Yle

Postin hallitus päätti tiistaina, että Postin paketti ja verkkokauppa -liiketoiminnan lajittelutyöntekijöiden palkkoihin tulee yli kahden vuoden siirtymäaika.

Yhtiön mukaan työntekijöiden kokonaispalkka säilyy nykyisellä tasolla 31. tammikuuta 2022 asti, Posti kertoo tiedotteessaan.

Posti kertoo tiedotteessaan, että työntekijöillä on lisäksi mahdollisuus tienata nykyistä korkeampaa palkkaa tuotantopalkkiona 1. huhtikuuta 2020 alkaen.

Postin paketti ja verkkokauppa -liiketoimintaryhmän lajittelutoimintojen henkilöstö siirtyi syyskuun alussa vanhoina työntekijöinä Posti Palvelut Oy:hyn. Siirtymä koski noin 700 työntekijää.

Marraskuun alusta alkaen liiketoimintaryhmän henkilöstö noudattaa Teollisuusliiton jakelua koskevaa työehtosopimusta. Tällä hetkellä lajittelijat ovat Posti- ja logistiikka-alan unionin PAUn työehtosopimuksen piirissä.

Posti kertoo tavoittelevansa pakettilajittelun työehtosopimusmuutoksella joustavuuden lisäämistä. Yhtiön mukaan kilpailu verkkokaupassa ja pakettijakelussa on erittäin kovaa.

Posti on yrittänyt siirtää työntekijöitään halvemman työehtosopimuksen piiriin jo vuosia.

Työntekijäpuoli tyrmää ehdotuksen

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:ssa katsotaan, että Postin hallitus on nyt vain tarjoamassa siirtymäaikaa palkkojen romuttamiselle.

– Tässä ei henkilötasolla taata yhtään mitään, napauttaa PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen.

Posti- ja logistiikka-alan unionin (PAU) puheenjohtaja Heidi Nieminen.
PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen ei lämpene Postin ehdotukselle palkkojen jäädyttämisestä.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Hänen mukaansa työnantajapuolella on nyt kiire saada siirrettyä 700 työntekijän joukko halvemman työehtosopimuksen piiriin.

Tämän jälkeen Posti voisi pakettiliiketoimintaansa laajentaessaan myös palkata uutta työvoimaa aiempaa heikoimmilla ehdoilla.

– Tällä voi olla huomattava vaikutus koko pakettitoimialaan Postia laajemminkin, varoittaa Nieminen.

PAU:n kanta ehdotukseen onkin selvä:

– Emme ole ratkaisua hyväksymässä, korostaa Nieminen.

Paatero: Neuvotteluja käydään

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) puolestaan sanoo, että neuvottelut ovat käynnissä.

 Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero.
Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) myöntää, että asioista pitää vielä neuvotella, ennen kuin yhteisymmärrys löytyy. Roni Rekomaa / Lehtikuva

– Tässä ei vielä ole kaikki asiat niin kirkkaasti selvillä ja yhteisymmärryksessä niin kuin tässä tiedotteessa on, mutta toivon että ne saadaan yhdessä sovittua.

Entä miten tässä edetään?

– Siellä joka tapauksessa neuvotteluja tällä hetkellä käydään. Ja se on se pääasia, Paatero alleviivaa.

Lue myös:

Pakettijakeluyhtiöt Postin palkka-alesta: "Jos joku toimija lähtee työehtoshoppailemaan isolla kädellä, heijastusvaikutukset voivat olla mittavat"

Lähteet: STT

Lue seuraavaksi