Tyyntä myrskyn edellä? Kova brexit voi saada rahoitusalan kaasuttamaan Lontoosta, EKP patistaa pankkeja muuttamaan

Saksan Frankfurtissa on odotettu pankkiirien vyöryä, mutta muutto mantereelle on ollut ennakoitua hitaampaa.

Brexit
Frankfurt, Saksa
Euroopan keskuspankin EKP:n kotikaupungissa ja rahoitusalan keskuksessa Frankfurtissa pankit suhtautuvat brexitiin toistaiseksi tyynesti. Kaupunki tunnetaan pankkiirien lisäksi suuresta juristien määrästä.Mårten Lampén / Yle

FrankfurtÄkkibrexitin todennäköisyys on saanut nyt sekä sijoittajat että Euroopan keskuspankin varpailleen.

Ylivoimainen enemmistö suurimman euromaan Saksan rahoitusalasta uskoo kovan brexitin toteutuvan lokakuun lopussa, ja yli kolmannes alan työntekijöistä arvioi kyselyssä, että pankkien valmistautuminen ei ole ollut riittävää (siirryt toiseen palveluun).

Lue lisää: Nyt kuulostaa jo pahalta – brexitissä luvassa shokkeja, turbulenssia ja päänsärkyä

EKP varoitti (siirryt toiseen palveluun) vastikään, että Lontoossa päämajaansa pitävät pankit ja rahoituslaitokset ovat siirtäneet henkilökuntaansa EU-alueelle liian hitaasti. Monissa pankeissa vetkutellaan, kun halutaan seurata tilanteen kehittymistä loppuun saakka.

Jotta pankkien palveluissa ei ilmene ongelmia, pitäisi EKP:n mielestä toimia heti. Aikaa on noin 40 päivää.

Osa EU-maiden yrityksistä, jotka käyttävät Britanniaan rekisteröityjä pankkeja, saattavat jäädä ilman pankkipalveluja marraskuun alussa.

Vaikka esimerkiksi pankkien rahaliikenne ja tiedonsiirto toimisivat äkkibrexitissä normaalisti, niiden asiakkaiden bisnekset voivat kärsiä. Kaupankäynnin ja tavaraliikenteen seisahtuminen saattaa vaikuttaa pankkeihin asiakkaiden kautta.

Punnan kurssi on sahaillut hermostuneesti Britanniasta tulevien uutisten tahdissa. Valuuttaan on jo ehditty hinnoitella tulevia riskejä. Markkinoilla uskotaan punnan putoavan kuitenkin entisestään lokakuun viimeisinä päivinä, jos brexitistä ei ole tuolloin sopua näköpiirissä.

Brexit-epävarmuus on syönyt punnan arvoa
Seppo Suvela / Yle

Kovan brexitin vaikutuksia pörsseihin on vaikea arvioida. Britannian hallitus ja muut päättäjät joutunevat tekemään radikaaleja toimia pelastakseen maan taloutta, mikä saattaa pehmentää vaikutuksia osakekursseihin.

Lontoon rahalaitoksia on siirtynyt viime aikoina etenkin Dubliniin ja Frankfurtiin. Dublin on voittanut maaperälleen omaisuudenhoitoyhtiöitä, Frankfurt pankkeja.

Monet pankit ja rahalaitokset hajauttavat Euroopan-toimintojaan eri puolille mannerta.

Esimerkiksi Bank of Americalla on kaksi tukikohtaa brexitin jälkeen: markkinaoperaatiot Pariisissa ja pankkipalvelut Dublinissa. Goldman Sachs majoittuu Frankfurtiin, Pariisiin ja Dubliniin. Maailman suurin varainhoitaja Blackrock siirtyy Amsterdamiin.

Kaupungit ovat käynnistäneet kampanjoita Lontoosta pakenevien houkuttelemiseksi.

Lue lisää: Suomellakin on kampanja käynnissä, mutta "meillä ei ole haaskalla käyvän korppikotkan asennetta".

– Manner-Euroopan rahoituskeskusten pitää osoittaa tehokkuutensa. Jos yhteistyö rajojen yli onnistuu, Eurooppa voi selviytyä kovan brexitin kriisistä jopa entistä vahvempana, Frankfurtia markkinoivan FMF:n johtaja Hubertus Väth arvioi.

Frankfurt
Rahakaupunki Frankfurt-am-Mainissa on kymmeniä pilvenpiirtäjiä. Frankfurtin lempinimiä ovatkin muun muassa Bankfurt, Mainhattan ja Chicago am Main. Rakentumassa olevat uudet pilvenpiirtäjät tulevat lähinnä hotelli- ja asuinkäyttöön.Mårten Lampén

EU-maiden kaupungit teroittavat aseitaan, kun ne kilpailevat Lontoon Cityn pankkien ja omaisuudenhoitoyhtiöiden pääkonttoreista brexitin jälkeen.

Esimerkiksi Saksan pörssin tytäryhtiö, Eurex-johdannaispörssi, kertoi viime viikolla tarjoavansa uusille tulijoille johdannaistalletuksia lähes ilmaiseksi (siirryt toiseen palveluun) vuoden loppuun saakka.

Yli 30 pankkia on kertonut siirtävänsä konttorinsa Frankfurtiin. Tällä tietoa euroalueelta on hakenut toimilupaa 60 pankkia, niistä 52 Saksasta.

Frankfurt on ponnistanut runsaan kolmen vuoden takaisen brexit-äänestyksen jälkeen maailman kymmenen suurimman finanssikeskuksen joukkoon.

Andreas Schindler, Nordea
Nordealla on Frankfurtin pankkikorttelissa 30 hengen toimisto. Lontooseen verrattuna Frankfurtin etu on luonnonläheisempi elämä, konttorinjohtaja Andreas Schindler arvioi.Mårten Lampén / Yle

Pohjoismaalaisella Nordealla on Frankfurtissa kolmisenkymmentä työntekijää; brittejä, ruotsalaisia, tanskalaisia, puolalaisia, suomalaisia. He palvelevat pankin pohjoismaalaisia asiakkaita maksuliikenteessä ja kaupankäynnin rahoituspalveluissa.

Vielä viime syksynä pankkien odotettiin rynnistävän Frankfurtiin brexit-päivämäärän lähestyessä. Tuolloin luultiin brexitin tapahtuvan tämän vuoden maaliskuun lopussa.

Toisin kävi. Frankfurtiin on kyllä muuttanut tuhansia pankkialan työntekijöitä, mutta määrät ovat jääneet toistaiseksi melko vähäiseksi Lontoon koko pankkiirimäärään nähden.

Brexitin vaikutukset tuntuvat kuitenkin frankfurtilaisten elämässä

Nordeassa on havaittu, että alan palkat ovat nousseet viime aikoina. Toisaalta myös asuntojen hinnat ovat kallistuneet ja esimerkiksi päiväkotipaikat ovat aiempaa tiukemmassa.

– Brexit ei kuitenkaan ole ainoa syy. Frankfurt on erittäin kansainvälinen kaupunki, täällä on paljon kulttuureita. Tänne muutetaan myös maaseudulta, Nordean Frankfurtin-konttorin johtaja Andreas Schindler sanoo.

– Frankfurtiin muuttavat pankit hyötyvät siitä, että Saksan pankkialalla on ollut viime aikoina irtisanomisia. Osaavaa työvoimaa on tarjolla, Schindler.

Jotta kova brexit ei aiheuta ongelmia rahamaailmassa, EU:lta tarvitaan joustamista.

– Toivottavasti EU suhtautuu brexitiin käytännöllisesti. Esimerkiksi Italialle on annettu paljon periksi sen valtionvelan kanssa. Jos suhtautuisimme edes puoliksi yhtä suopeasti Britanniaan, voisimme välttää valtavan katastrofin brexitissä, Commerzbankin pääekonomisti Jörg Krämer sanoo.

Ylipäätään EU:n suhtautuminen kolmansiin maihin rahoitusalalla on tiukentunut, arvioi (siirryt toiseen palveluun) EU:n ulkopuolisen Sveitsin pörssin johtaja.

Frankfurt, katu
Frankfurt on yksi Euroopan kansainvälisimpiä kaupunkeja esimerkiksi Brysselin ohella. Jo yli puolet suur-Frankfurtin 2,3 miljoonasta asukkaasta on maahanmuuttajataustaisia.Mårten Lampén / Yle

Eurooppalaisten pankkien riskit puhuttivat tänään keskiviikkona myös Helsingissä. Suomessa pankit ovat vakavaraisempia kuin keskieurooppalaiset kilpailijansa, mutta Finanssivalvonta varoittaa silti riskien kasvavan myös meillä.

– On hyvin vaikea arvioida, mitkä ovat kovan brexitin vaikutukset Britannian ja EU:n väliseen kauppaan. Vaikka finanssisektorilla on erittäin paljon varauduttu kovaan brexitiin, niin kuitenkin saattaa tulla vielä yllätyksiä, Finanssivalvonnan johtaja Anneli Tuominen sanoo.