1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Atomikello

Atomikellolle etsitään Kajaanissa edelleen uutta paikkaa – "Kieltämättä se on hautautunut hieman isompien asioiden alle"

Suomen virallista aikaa näyttävä kello on odottanut uutta sijoituspaikkaa marraskuusta lähtien.

VTT:n Kajaanin mittakeskus esittelee uutta digitaalista kelloa kajaanilaisille ensi viikon perjantaina Tutkijoiden yö -tapahtumassa. Kuva: Petri Koponen / VTT MIKES

Suomen virallista aikaa näyttävälle kellolle etsitään Kajaanissa edelleen uutta sijoituspaikkaa. VTT:n Kajaanin Mittakeskuksen (MIKES) ylläpitämä kello otettiin vuosi sitten pois Raatihuoneentorilta, koska se oli jatkuvasti epäkunnossa. Uuden digitaalisen kellon piti näyttää torilla atomintarkkaa aikaa jo tämän vuoden alkupuolella.

– Kello on ollut meillä jo marraskuusta lähtien, mutta kaupunki ei ole osoittanut sille sijoituspaikkaa. Olemme keskustelleet kaupungin kanssa ja odotamme vastausta, mutta asia ei ole edennyt, kertoo MIKES-Kajaanin tutkimustiimin päällikkö Petri Koponen.

Kello oli alun perin torin laidalla olevan talon seinällä. Kajaanin kaupunki kaavaili sitä Raatihuoneentorin esiintymislavan katoksen etureunaan, mutta paikka ei soveltunutkaan isolle näytölle. Esillä ovat olleet myös Kauppatorin ympäristö ja kaupungintalo.

–Toki asiaa on mietitty useammalla taholla, mutta lopullisia päätöksiä ei ole tehty. Kieltämättä se on hautautunut hieman isompien asioiden alle, Kajaanin kaupungin toimitilapäällikkö Markku Haverinen myöntää.

Haverisen mukaan on yksi vaihtoehdoista on laittaa kello alkuperäiselle paikalleen, mutta se vaatisi neuvotteluja kiinteistön omistajan kanssa.

– Se on selvää, että jompi kumpi toreista on kellolle sopiva paikka. Asiaa pitää lähteä viemään eteenpäin, jotta kello saadaan paikalleen. Ihmiset eivät ole hirveästi kelloa kaipailleet, yllättävän hiljaista sen ympärillä on ollut, Haverinen kertoo.

Suomen virallista aikaa näyttäviä kelloja on Kajaanin lisäksi Espoossa. Koposen mukaan Kajaanin uutta kelloa esitellään kaupunkilaisille perjantaina 27. syyskuuta.

– Tuomme kellon nähtäville Tutkijoiden yö -tapahtumaan. Silloin ihmiset näkevät, että aika ei ole pysähtynyt, Koponen sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!