Vaalit lähestyvät, väkivalta lisääntyy Afganistanissa – isku presidentin kampanjatilaisuuteen

Taliban-verkosto ilmoittaa tehneensä kymmenien ihmisten hengen vaatineita itsemurhaiskuja.

Afganistan
Afganistanissa juhlistettiin itsenäisyyttä.
Afganistanissa juhlistettiin elokuussa 2019 maan itsenäistymistä brittihallinnosta. Itsenäistymisestä tuli kuluneeksi sata vuotta. Nyt syyskuun lopun vaaleihin valmistaudutaan jännittyneissä tunnelmissa. EPA-EFE/HEDAYATULLAH AMID

Itsemurhaiskuissa pääkaupungissa Kabulissa ja pohjoisessa Parwanin maakunnassa tiistaina tehdyissä iskuissa on kuollut lähes 30 ihmistä. Haavoittuneita on kymmeniä.

Taliban ilmoittautui itsemurhaiskujen tekijäksi. Charikarissa Parwanissa hyökkääjä yritti tunkeutua turvamiesten ohi presidentti Ashraf Ghanin läheisyyteen. Ghani selviytyi välikohtauksesta vahingoittumatta. Kabulissa räjähdys sattui Yhdysvaltain lähetystön tuntumassa. Toisten tietojen mukaan kohteena oli armeijan tukikohta.

Afganistanissa on määrä järjestää presidentinvaalit syyskuun 28:ntenä päivänä. Taliban on etukäteen varoittanut, että äänestyspaikoille ja kampanjatilaisuuksiin saatetaan tehdä iskuja.

Elokuussa kuoli keskimäärin 74 ihmistä päivässä

Britannian yleisradioyhtiö BBC on laskenut (siirryt toiseen palveluun), että elokuussa kuoli erilaisia välikohtauksia oli 611 ja kuoli 2307 ihmistä. Näin ollen päivittäinen uhriluku on 74. Valtaosa kuolleista oli sotilaita tai poliiseja tai aseellisten ryhmien jäseniä, mjutta siviilejä oli viidennes.

Haavoittuneita oli elokuussa lähes 2000.

Talibanin valtaannousu uhkaa pyyhkiä vuosien ihmisoikeuskehityksen – Suomi: "Heidän kanssaan pitää keskustella, mutta kaikkeen ei voida suostua"

Trump vahvisti bin Ladenin pojan ja al-Qaidan johtohahmon kuolleen Yhdysvaltain operaatiossa

Afganistanissa tunnustellaan rauhaa väkivallan varjossa – Taliban-liike kiihdyttää iskujaan