1. yle.fi
  2. Uutiset

Oulun yliopisto sekä liuta muita toimijoita suitsii teräksen valmistuksen päästöjä

Oulun yliopiston koordinoiman hankkeen luvataan pudottavan teräksen valmistuksen hiilidioksidipäästöjä huomattavasti.

hiilidioksidipäästöt
Terästä tehdään SSAB:n Raahen terästehtaan nauhavalssaamolla.
Teräksen valmistusta SSAB:n Raahen terästehtaan nauhavalssaamossa.Marko Väänänen / Yle

Oulun yliopisto on mukana terästeollisuuden hankkeessa, jonka päätavoitteena on uusien terästuotteiden ja koneiden tehokas ja kestävä kehittäminen siten, että valmistus on ympäristöystävällistä ja tuotannon päästöt vähenevät.

– Näillä toimilla tullaan saavuttamaan yli 15 prosentin hiilidioksidipäästöjen pienentyminen tuotteen elinkaaren aikana, kuvaa Oulun yliopiston materiaali- ja konetekniikan professori Jukka Kömi Intelligent Steel Applications, lyhyemmin ISA-hankkeesta.

Oulun yliopiston koordinoimassa kolmivuotisessa hankkeessa ovat mukana Aalto-yliopisto, Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto sekä Tampereen yliopisto. Lisäksi mukana ovat VTT sekä yhdeksän yritystä, joista yhtenä Raahessa toimiva SSAB.

– SSAB:n erikoislujat teräkset mahdollistavat entistä kevyemmät tuotteet ja paremman polttoainetehokkuuden, jolloin asiakkaat voivat vähentää huomattavasti lopputuotteiden käytönaikaisia hiilidioksidipäästöjään, kertoo tuotekehityspäällikkö Pasi Suikkanen SSAB Europe Oy:stä.

Muita hankkeessa mukana olevia yrityksiä ovat Wärtsilä Finland Oy, Ponsse Oyj, Ovako, ASGO Finland Oy ja Bronto Skylift Oy. Pk-sektoria edustavat Aker Arctic Oy, Global Boiler Works Oy ja Indalgo Oy.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue lisää:

Ruotsissa testataan ratkaisua, joka mullistaisi yhteiskunnan ja romauttaisi päästöt – ja idea voi tulla käyttöön ensimmäisenä Suomessa

Lue seuraavaksi