1. yle.fi
  2. Uutiset

Ylitorniolaiskodin pihapiiriin hakeutunut petolintu pysyttelee yhä ihmisten ilmoilla – edes lajitoverit eivät saaneet houkutelleeksi mukaansa

Merikotka on laajentanut reviiriään, mutta ei ainakaan vielä ole uskaltautunut täysin luonnon armoille.

merikotka
Merikotka
Merikotka on laajentanut reviiriään hiukan eikä enää päivystä Partasen perheen patiolla, kuten muutama viikko sitten. Minna Partanen

Ylitorniolaisen Partasen perheen pihapiiriin kuukausi sitten ilmaantunut merikotka ei ole hennonut jättää tutuksi käynyttä tienoota, vaan liikuskelee edelleen pihan lähituntumassa. Edes paikalla pari päivää viivähtänyt merikotkapari ei saanut lintua heittäytymään vapaaksi luontoeläjäksi.

Ranuan eläinpuistossa hoidossa ollut lintu vapautettiin elokuun loppupuolella, mutta hyvin pian se nälkäisen ja voipuneen oloisena hakeutui Partasten kodin lähelle. Eläinpuiston neuvojen mukaan Partaset – ja sittemmin myös naapurit – ovat tarjoilleet merikotkalle syötävää. Ruokalistalla on ollut muun muassa haukea, pikkukaloja ja hirvisaaliista jääneitä ylimääräistä herkkupaloja.

– Ruokaa laitetaan tarjolle kilo päivässä. Lintu on selvästi voimistunut, on jo ihan pulleassa kunnossa, kertoo Minna Partanen.

Reviiri on laajentunut, mutta rohkeutta puuttuu vielä

Merkkejä mahdollisesta itsenäistymistä luonnonvaraiseksi on jonkin verran, mutta toistaiseksi lintu liikkuu ensimmäkseen näköetäisyydellä Partasen kodista.

– Reviiri on laajentunut, se ei enää katsele meitä heti ikkunan takana. Muutamana päivänä on ollut jopa kauempana poissa, mutta nyt näkyy taas tavallisesti parinsadan metrin päässä rannassa.

Vierailunsa alkuvaiheessa lintu viihtyi Partasen perheen pihamaalla ja patiolla, istuskeli jopa aurinkotuolissa ja seuraili perheen touhuja.

– Nyt se ei enää istuksi aurinkotuolissa, mutta eipä tuo aurinko enää oikein lämpimästi paistakaan, johtuisikohan siitä. Tuossa lähistöllä se kuitenkin liikkuu ja kyllä me sitä koko ajan seuraamme, naurahtaa Minna Partanen.

Lajitoveritkaan eivät saaneet lähtemään

Minna Partanen hämmästelee, että lintu ei uskaltautunut luontoon edes lajitovereidensa kanssa. Alueelle ilmaantui nimittäin merikotkapari, joka viivähti seudulla pari päivää. Hoidokkilintu kyllä lenteli kavereidensa kanssa, mutta ei kuitenkaan lähtenyt mukaan, kun kaksikko jätti taakseen Ylitornion maisemat.

Minna Partanen on pitänyt Ranuan eläinpuistoa ajan tasalla tilanteesta. Eläinpuistossa pohditaan nyt, kuinka kauan odotetaan merikotkan mahdollista itsenäistymistä, ja missä vaiheessa on järkevää tarjota linnulle pysyvä koti Ranualta.

Lisää aiheesta:

Perheen pihalle ilmestyi harvinainen petolintu: nälkäinen merikotka kerää voimia terassilla ja nauttii siika-aterioita – katso video

Merikotka teki poikasennätyksen – entinen ennätys rikkoutui yli 50 poikasella

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu?

Tilaa puhelimeesi Ylen Uutisvahti. Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Kotiseudun uutisia kootusti saat tilaamalla Läheltä-nimisen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi