Vanhemmat kuljettavat nuoriaan jopa kesken päivän liikuntahallille tai urheilukentälle – Torniossa halutaan vähentää autorallia

Putaan koululaisia kannustettiin tiistaina tulemaan kouluun kävellen tai pyörällä.

ilmastonmuutos
Putaan koulun pyöräparkki on täynnä pyöriä kävele tai pyöräile teemapäivän ansiosta.
Putaan koulun pyöräparkki oli täynnä pyöriä Kävele tai pyöräile -teemapäivän ansiosta.Juuso Stoor / Yle

Torniossa Putaan koulu haluaa pitää esillä kestävän elämäntavan tärkeyttä ja muistuttaa jokaisen mahdollisuuksista tehdä ilmastotekoja arjessa.

Yksi koulun havaitsema huolenaihe on se, että entistä useammin lapset taittavat koulumatkansa perheen autossa. Vanhemmat jopa käyvät hakemassa lapsiaan kesken koulupäivän ja vievät autolla liikuntatunnille kilometrin tai kahden päähän.

Tiistaina koululla tempaistiin autottomuuden puolesta teemalla "Kävele tai pyöräile kouluun".

Osa koululaisista tuli autolla

Syksyn ensimmäinen pakkasaamu saatteli suurimman osan punaposkisista yläkoululaisista kouluun päivän teeman mukaisesti, mutta muutama poikkeuskin löytyi. Parkkipaikalle kaarsi pieni määrä mopoja ja muutama yläkoululainen saapui vanhemman ohjastaman auton kyydissä.

– Pojalla oli takki hukassa, eikä hän joutanut sitä etsimään. Ilmakin kylmeni, niin hän sitten tarvitsi kyytiä. Minä kun olen tänään vapaapäivällä, niin armahdin ja kävin tuomassa, sanoo Teemu Kalliokoski.

Kalliokoski kertoo, että kuljetuksista keskustellaan perheessä aika ajoin varsinkin lukiota käyvän tyttären kanssa.

– Jos kyytiä ei voi järjestää, niin kättä väännetään siitä, miten kulkeminen hoituu.

Kalliokosken perheessä koululaisia kuitenkin kannustetaan kulkemaan pyörällä kouluun.

Autoralli on turvallisuusriski

Putaan koulussa on viitisensataa oppilasta, joista varsinaisen koulukuljetuksen piirissä on neljännes eli pitkästi toistasataa oppilasta.

Koululle parkkipaikan autoralli on myös turvallisuusriski. Varsinkin kelien huonontuessa piha-alueella käy melkoinen kuhina, kun liikkeellä on kävelijöitä, pyöräilijöitä, mopoilla tai mönkijöillä saapuvia ja autolla koululle tuotavia kulkijoita. Monilta kaiken lisäksi puuttuu heijastin.

Olga Lokio (kuvassa vasemmalla) ja Iina Hytönen Putaan koulun pyöräparkin edessä.
Olga Lokio ja Iina Hytönen tykkäsivät teemapäivästä.Juuso Stoor / Yle

Myös koulupäivän aikana entistä useammin vanhemmat käyvät kuljettamassa jälkikasvuaan liikuntatunneille, joista osa pidetään muualla kuin koulun välittömässä läheisyydessä. Esimerkiksi suunnistamaan lähdetään reilun kilometrin päässä koululta. Kauimmaisetkin liikuntapaikat ovat parin kilometrin päässä koululta.

Onnistunut teemapäivä

Yhdeksäsluokkalainen Olga Lokio pitää teemapäiväideaa onnistuneena. Hänen mielestään on tärkeää painottaa jokaisen mahdollisuutta tehdä ilmastotekoja – ja samalla pitää itsestään huolta.

– Ihmisiä pitäisi kannustaa kävelemään ja pyöräilemään, se kohottaa kuntoa ja antaa reippaan olon.

Samoilla linjoilla on niin ikään yhdeksättä luokkaa käyvä Iina Hytönen. Hän kertoo, että ilmastonmuutoksesta ja siihen liittyvistä asioista keskustellaan kavereiden kesken.

– Ollaan juteltu kavereitten kanssa ja mietitty, että jos nyt ennemmin käveltäisiin ja pyöräiltäisiin. Jokainen pystyy vaikuttamaan tällaisilla pienillä teoilla.

Tempauspäivänä kaikki kävellen ja pyöräillen saapuneet saivat pienenä porkkanana kahvilipun, jonka sai käyttää koulun ruokavälitunnin pop up -kahvilassa. Näin haluttiin saada kaikki mukaan myönteisen kautta miettimään omia pieniä päivittäisiä tekoja ilmastonmuutoksen estämiseksi.

Opettajienkin autot jäivät kotiin

Putaan koulun kieltenopettaja Paula Koskela on ollut tiiviisti mukana ilmastotempauksessa. Yhä useampi pitää tärkeänä tehdä jotain ilmastonmuutokselle ja koulukin voi toimia kanavana asialle.

– Koulun väki on lähtenyt mukaan positiivisin mielin. Halusimme painottaa asiaa pienellä kahvilipukepalkinnolla.

Putaan koulun opettaja Paula Koskela poseeraa Putaan koulun edessä kävele tai pyöräile teemapäivänä.
Kieltenopettaja Paula Koskelan mukaan koulun väki on lähtenyt teemapäivään positiivisin mielin.Juuso Stoor / Yle

Opettajakunta otti haasteen vastaan varsin tunnollisesti. Rehtori Tarja Forsström mittailee katseellaan pysäköintialuetta ilahtuneena.

– Tavallisesti täällä on vapaana vain yksi autopaikka ja nyt autottomia ruutuja on vaikka millä mitalla. Itsekin jätin tänään auton kotiin.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu?

Tilaa puhelimeesi Ylen Uutisvahti. Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Kotiseudun uutisia kootusti saat tilaamalla Läheltä-nimisen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).