1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Norja

Poliisi uskoo selvittäneensä motiivin: Norjan moskeija-ampujan epäillään murhanneen siskonsa, koska tämä oli adoptoitu Aasiasta

21-vuotias norjalaismies hyökkäsi elokuussa moskeijaan. Myöhemmin viranomaiset löysivät 17-vuotiaan tytön kuolleena.

17-vuotiaan tytön ruumis löydettiin kotitalosta moskeijaiskun jälkeen. Talon eteen tuotiin muistokukkia. Kuva on otettu 12. elokuuta. Kuva: Orn E. Borgen / EPA

Norjan poliisi uskoo selvittäneensä elokuussa moskeijaan hyökänneen miehen siskon kuolemaan johtaneen syyn. Ennen Al-Noorin islamilaiseen keskukseen tunkeutumistaan 21-vuotiaan epäillään tappaneen uusperheeseensä kuuluneen 17-vuotiaan tytön.

Tyttö oli miehen isän puolison adoptiolapsi. Poliisin mukaan epäillyn henkirikoksen motiivi oli rasistinen, sillä tyttö oli aasialaista syntyperää, uutisoi Norjan yleisradioyhtiö NRK (siirryt toiseen palveluun).

Poliisi löysi surmatun tytön perheen yhteisestä kodista Bærumissa moskeijaiskun jälkeen. Ruumis makasi sängyssä, eikä paikalla ollut merkkejä kamppailusta. Norjan TV2:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) hänet oli ammuttu kuoliaaksi neljällä laukauksella, joista kolme oli osunut päähän ja yksi rintaan.

Ase, jolla tappavat laukaukset oli ammuttu, löydettiin 21-vuotiaan autosta. Miehellä oli käytössään kolme asetta, joista kaksi löydettiin kiinnioton yhteydessä moskeijasta.

Aseistautuneen miehen tunkeutuessa moskeijaan Bærumissa, oli paikalla vain kolme ihmistä, ja ampuja taltutettiin nopeasti.

Viranomaiset ovat todenneet epäillyllä olleen äärioikeistosympatioita, ja moskeijaiskua pidetään terrori-iskun yrityksenä.

Mies on myöntänyt tapahtuneen, mutta ei ole tunnustanut syyllistyneensä murhaan tai terrori-iskun yritykseen.

Viime viikolla epäilty teki median edessä natsitervehdyksen, kun oikeus käsitteli hänen vangitsemisensa jatkamista.

Lisää aiheesta:

Norjan poliisi tutkii ampumista moskeijassa terroriteon yrityksenä – "Epäillyllä äärioikeistosympatioita", "Ihannoi Christchurchin ampujaa"

65-vuotias mies esti Norjan moskeija-ampujaa jatkamasta veritekoaan – ylistetään sankariksi