Herätys: Israelin vaalit äärimmäisen tiukat, hallitus panostaa koulutukseen, Liverpoolille synkkä alku Mestarien liigassa ja sää jatkuu viileänä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Henkilö tiputtaa äänestyslipukkeen vaaliuurnaan.
Henkilö äänesti Rosh Haayinin poliisiasemalla Israelissa 17. syyskuuta. Jack Guez / AFP

Israelin vaalit äärimmäisen tiukat

Israelin parlamenttivaalit ovet ovensuukyselyiden mukaan päätymässä lähes tasapeliin pääministeri Benjamin Netanjahun Likud-puolueen ja Benny Gantzin johtaman Sininen ja valkoinen -vaaliliiton välillä. Kumpikaan ehdokkaista ei ole myöntänyt vaalitappiota tai julistautunut voittajaksi. Israelin keskusvaalilautakunta on varoittanut, että ääntenlasku saattaa kestää tällä kertaa huomattavasti pidempään kuin huhtikuun vaaleissa.

Hallitus julkaisi ensimmäisen budjettinsa

Opiskejoita luennolla Helsingin kauppakorkeakoulussa.
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Hallitus esittää koulutukseen mittavia panostuksia. Palkkatuen käyttöä lisätään merkittävästi ja työttömien aktiivimallin leikkuri poistetaan ensi vuoden alusta alkaen. Yliopistot saavat ensi vuodelle 40 miljoonan ja ammattikorkeakoulut 20 miljoonan euron lisäyksen perusrahoitukseensa. Luonnonsuojeluun on varattu ensi vuodelle 100 miljoonaa euroa lisärahaa ja kävelyä ja pyöräilyä tuetaan. Eläkeputken alaikäraja nousee odotetusti. Virvoitusjuomien ja tupakan verotusta kiristetään. Poliisien määrää lisätään. Lue kooste ensi vuoden tuloista ja menoista täältä.

Trump on Lähi-idässä puun ja kuoren välissä

Presidentti Donald Trump puhuu medialle Valkoisen talon pihalla.
Presidentti Donald Trump puhuu medialle Valkoisen talon pihalla.Jim Lo Scalzo / EPA

Lähi-idän tilanne on viime viikkoina kuumennut. Iranin syytetään kaapanneen öljytankkereita ja ampuneen alas yhdysvaltalaisen tiedustelulennokin. Iranin sanotaan myös olevan vastuussa Saudi-Arabian öljyntuotantoa vastaan tehdystä pommi-iskusta. Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin on tehtävä jotain, vaikka hän vaikuttaa haluttomalta voimatoimiin, arvioi Ylen Washingtonin-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen.

Mestarien liiga jyrähti käyntiin – puolustavalle mestarille tyly tappio, norjalaisdebytantti hurjana

Erling Braut Håland
Erling Braut HålandGetty Images

Mestarien liigan puolustava mestari Liverpool koki tylyn tappion Napolin vieraissa. Kotijoukkue voitti ottelun maalein 2-0. Liverpoolia harmitti erityisesti ottelun ensimmäiseen maaliin johtanut kevyesti tuomittu rangaistuspotku. Norjalainen Erling Braut Håland sen sijaan yltyi liki ihmetekoon iskemällä kolme osumaa, kun hänen joukkueensa Salzburg murskasi belgialaisen Genkin peräti lukemin 6-2.

Sää on tavanomaista viileämpää

Keskiviikkoiltapäivän sää.
Joonas koskela / Yle

Keskiviikko on poutainen suuressa osassa maata. Kaakkois-Suomesta maan keskiosaan ulottuvalla alueella tulee paikoin sadekuuroja, Pohjois-Lapissa satelee ajoittain vähän räntää. Muualla on poutaista ja vaihtelevan pilvistä. Illalla sää selkenee suuressa osassa maata ja lämpötila painuu yöllä laajalti pakkasen puolelle. Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.