Lintilä talousuhista A-studiossa: Tarvitsemme nyt vakaata kansallista talouspolitiikkaa

Ensimmäisen budjettiriihensä päättänyt hallitusviisikko toi pöytään luvattuja lisäyksiään koulutukseen, ympäristöön ja työllisyyteen.

A-studio
Valtiovarainministeri Mika Lintilä A-studion vieraana hallituksen talousarvioneuvottelujen päätyttyä Säätytalolla 17. syyskuuta.
A-studio budjettiriihestä

Hallitus haluaa pitää kiinni tavoitteestaan, että hallituskaudella päästäisiin 75% työllisyysasteeseen. Sitä varten kudottiin 25 toimenpiteen ohjelma.

A-studiossa heti budjettiriihen loppumisen jälkeen vieraillut valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) kuitenkin korosti, ettei mikään yksittäinen hanke korjaa kaikkea, vaan asiassa edetään portaittain.

– Ei yksikään hanke yksin nosta työllisyyttä. Tämä vaatii kokonaisuuden ja nyt oli liikkeellelähtö. Me pyrimme saamaan liikkelle nopeasti asioita, joilla saadaan ihmiset työelämään kiinni.

Seuraavaksi heitetään pallo työmarkkinajärjestöile, joiden omaa esitystä työlllisyystoimiksi odotetaan huhtikuun kehysriiheen.

Paperisodan loputtava

Hallitus panosti myös palkkatukeen, johon lisättiin 50 miljoonaa. Tällä halutaan saada osatyökykyisiä mukaan työelämään. Haasteena on kuitenkin byrokratia ja siihen Lintilä toivoo työministeriöltä vetoapua.

– Ei voi olla niin, että yrittäjän pitää lähteä selvittelemään, onko henkilö oikeutettu palkkatukeen vai ei. Se pitää nähdä heti.

Valtiovarainministeri Lintilä väläyttää työttömille jopa henkilökohtaisia opastajiia, jotka auttaisivat heitä luovimaan tukiviidakossa.

Maailman taloustilannetta seurataan

Budjetin toimia on heti kättelyssä kritisoitu liian pehmeiksi. Lintilä puolustautuu, että nyt tehtyjen toimien vaikutuksia seurataan koko ajan, tarkemmin huhtikuussa ja ensi elokuussa.

Haasteita riittää, kun talouskasvu on pientä ja kansainvälisen talouden ennustettavuus heikkoa.. Suuriin korjausliikkeisiin ei Lintilä näe kuitenkaan tarvetta.

– Epävakaisuus, joka kansainvälisessä taloudessa on, korostaa sitä, että meidän on tehtävä hyvin vakaata kansallista talouspolitiikkaa.

Lintilä toteaa kuitenkin, ettei tilanne ole vielä dramaattinen, vaan olemme normaalin suhdannevaihtelun sisällä.

Lue myös:

Lisää palkkatukea, kalliimpaa tupakkaa ja bensaa – Hallitus julkaisi ensimmäisen budjettinsa: katso, mihin valtio käyttää rahaa ensi vuonna

Petteri Orpo budjettiehdotuksesta: "Kokoomuksen on tehtävä hallituksen työllisyyspolitiikasta välikysymys", Halla-aho: Työllisyysreseptit vaikuttavat sosialistisilta

Hallitus sai budjettiriihensä puitua: Korkeakoulut saavat rahansa heti ensi vuonna, yritystuista pois 120 miljoonaa euroa, aktiivimallin leikkuri puretaan

Analyysi: Hallituksessa rahaa on helpompi jakaa kuin leikata menoja – Työttömiä ei budjettiriihessä juuri kepitetty