Vankilassa istuva mediamoguli vai valtaa hajauttava oikeustieteen professori? – Tunisian presidentinvaaleissa eivät poliittiset broilerit juhlineet

Kummallakaan vaalien toiselle kierrokselle yltäneellä ehdokkaalla ei ole aiempaa poliittista kokemusta.

Tunisia
Presidenttiehdokkaiden kuvat heijastettuna näytölle.
Vaaliviranomaiset julkistivat tiistaina kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan nimet. Presidentinvaalien toiselle kierrokselle menevät Kais Saied ja Nabil Karoui.Mohamed Messara / EPA

Tunisian presidentinvaalien toisella kierroksella kohtaa kaksi politiikan noviisia. Vaaliviranomaisten mukaan ensimmäisellä äänestyskierroksella eniten kannatusta keräsivät vankilassa istuva mediamoguli Nabil Karoui ja oikeustieteen professori Kais Saied.

Saiedia kannatti sunnuntaina järjestetyllä ensimmäisellä kierroksella 18,4 prosenttia ja Karouia 15,6 prosenttia äänestäjistä.

Kummallakaan ehdokkaalla ei ole aiempaa poliittista kokemusta, ja he ovat keränneet kannatusta "eliitin ulkopuolisina" ehdokkaina. Karoui on tosin edellisen presidentin, heinäkuussa kuolleen Beji Caid Essebsin monivuotinen tukija.

Saied on ajanut poliittisen vallan hajauttamista ja alueellisen demokratian lisäämistä.

Kaksikon taakse äänestyksessä jäi muun muassa kaksi pääministeriä ja parlamentin suurimman puolueen ehdokas.

Vaalien toisen kierroksen äänestyspäivää ei ole vielä julkistettu, mutta se järjestetään todennäköisesti lokakuun alkupuolella.

Veronkierrosta ja rahanpesusta epäillyn Karouin asianajajat vaativat, että tämä vapautetaan vaalikampanjointia varten tutkintavankeudesta.

Arabikevään jälkeen demokratiaksi kehittyneessä Tunisiassa suuria ratkaistavia kysymyksiä ovat muun muassa noin 15 prosentin työttömyysaste ja kova inflaatio.

Lisää aiheesta:

Tunisiassa äänestetään tänään presidentinvaaleissa – maassa on valittu presidentti vain kerran aiemmin vapailla vaaleilla

Tunisian presidentti Beji Caid Essebsi on kuollut

Lähteet: AP, AFP, Reuters