1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Budjettiriihi

Hallituksen budjettiesityksessä on lisää rahaa kulttuurille – Kansallisteatterin remontti toteutumassa sittenkin

Talousarvioesitys sisältää korotuksen taiteilija-apurahoihin ja rahaa esittävien taiteiden tuen uudistamiseen.

Kansallisteatteri lomauttaa koko henkilökuntansa kahdeksi viikoksi kesäkuussa. Kuva: Mikael Crawford / Yle

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksen vastavalmistuneeseen budjettiesitykseen on kirjattu 50 miljoonaa euroa Kansallisteatterin suureen saneeraukseen. Remonttirahoja lupailtiin jo hallitusohjelmassa, mutta valtiovarainministeriön budjettiesityksessä niitä ei teatterin johdon yllätykseksi ollutkaan.

Remontin rahoituksesta 40 miljoonaa euroa tulee jakamattomista veikkausvoittovaroista. Tilanne on ollut jo pitkään teatterin mukaan kriittinen, sillä rakennuksen kunto on niin huono, että osa tiloista joudutaan keväällä poistamaan jo käytöstä.

Odotetusti Aleksanterin teatterin peruskorjaukseen rahoitusta ei ole luvassa. Senaatti-kiinteistöt yrittää saada huonokuntoista rakennusta kaupaksi.

Valtionosuusjärjestelmän remontti jatkuu, avustuksiin lisämiljoonia

Runsaasti kiistelyä ja eriäviä mielipiteitä herättäneen esittävän taiteen valtionosuus-, eli VOS-järjestelmän uudistaminen etenee. Kulttuurin parissa työskentelevät ovat olleet erityisen huolissaan siitä, että jakoperusteiden muutos ei auta, ellei rahaa tule lisää.

Rinteen budjetissa VOS-järjestelmän uudistamiseen ehdotetaan yhden miljoonan euron lisäystä ensi vuonna, 1,5 miljoonaa euroa vuonna 2021, seitsemää miljoonaa euroa vuonna 2022 ja kymmentä miljoonaa euroa vuonna 2023.

Lisäksi kulttuurin avustuksia ehdotetaan lisättäväksi yhteensä 5,1 miljoonalla eurolla vuonna 2020 ja 7,5 miljoonalla eurolla vuonna 2021. Molempina seuraavina kahtena vuotena lisäys olisi 1,5 miljoonaa euroa.

Taiteilija-apurahojen tason korotukseen budjetissa esitetään 1,4 miljoonaa euroa vuosina 2020 ja 2021 sekä 1,8 miljoonaa euroa vuosina 2022 ja 2023.

Svenska Finlands Folktingetille ehdotetaan 200 000 euron lisärahoitusta.

Lue lisää:

Remonttirahojen menetys tuli täysin puun takaa Kansallisteatterille – pääjohtaja kuuli asiasta Ylen toimittajalta

Hallitusohjelma: Kansallisteatteri ja Kansallismuseo voittajia – kulttuuriministerin salkku keskustalle

Vanhat teatteritalot hajoavat käsiin – tärkeimmät näyttämöt odottavat peruskorjausta käyttökiellon kynnykselle asti

Taiteentekijät rahojen uudelleenjaosta – turha veto ilman lisäpottia