Israelin vaaleissa tasaväkinen kamppailu: mikään puolue ei ole saamassa enemmistöä

Israelin keskusvaalilautakunnan mukaan ääntenlasku saattaa kestää tällä kertaa huomattavasti pidempään kuin huhtikuun vaaleissa.

Israel
Ortodoksijuutalainen mies äänestyskopissa.
Ortodoksijuutalainen mies äänesti tiistaina Israelin parlamenttivaaleissa Bnie Brakissa lähellä Tel Avivia.Atef Safadi / EPA

Israelin parlamenttivaalit ovat alustavien tulosten mukaan päätymässä lähes tasapeliin pääministeri Benjamin Netanjahun Likud-puolueen ja Benny Gantzin johtaman keskustalaisen Sininen ja valkoinen -vaaliliiton välillä.

Kun noin 30 prosenttia äänistä oli laskettu, Likudin ääniosuus oli 28,1 prosenttia ja Sinisen ja valkoisen 26,6 prosenttia, kertoo Jerusalem Post -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Ääriortodoksien Shas-puolue saisi 8,8 prosenttia äänistä.

Entisen puolustusministeri Avigdor Libermanin luotsaama nationalistipuolue Israel Beiteinu oli alustavien tulosten perusteella saamassa kahdeksan prosentin kannatuksen. Puolue saattaakin olla vaa'ankieliasemassa hallituskoalitiota muodostaessa.

Alustavat kyselyt osoittavat, ettei kumpikaan blokki - keskustaoikeisto tai keskustavasemmisto - saisi enemmistöä Knessetiin.

Israelin parlamentissa Knessetissä on 120 paikkaa, eli enemmistön saa 61 paikalla.

Israelilaisen Channel 12 -TV-kanavan tietojen mukaan vaalilautakunnat ovat saaneet laskettua jo 90 prosenttia äänistä, mutta koska tilanne on niin täpärä, tulosten julkistamista hidastaa jatkuva tarkistuslaskenta.

Channel 12:a mukaan Sininen ja valkoinen saisi Knessetiin 32 paikkaa, Likud 31 ja yhteislista 12. Shas ja Yisrael Beitenu molemmat saisivat yhdeksän edustajaa.

Ensimmäinen hallitusehdotus

Lieberman ehdotti ovensuukyselyiden jälkeen hallituskoalitiota oman puolueensa, pääministeri Netanjahun Likudin ja Gantzin sinivalkoisten välillä.

Pääministeri Benjamin Netanjahu piti puhetta Likud-puolueen vaalitilaisuudessa Tel Avivissa.
Pääministeri Benjamin Netanjahu piti puhetta Likud-puolueen vaalitilaisuudessa Tel Avivissa.EPA/ ABIR SULTAN

Pääministeri Netanjahu piti pian ovensuukyselyiden selvittyä kannattajilleen puheen, jossa hän kertoi yhä odottavansa vaalien virallista tulosta. Netanjahu ei myöntänyt tappiota eikä julistautunut vaalivoittajaksi.

Pääministeri kertoi haluavansa Israeliin sionistisen hallituksen, jossa ei ole arabipuolueita. Netanjahu hyökkäsi jo kampanjansa aikana Israelin arabivähemmistöä kohtaan ja muun muassa kyseenalaisti arabien lojaaliuden. Kannattajien joukosta kuului yhteishallitusta vastustavia huutoja.

Netanjahun pahin kilpakumppani Gantz puolestaan totesi kannattajilleen odottavansa yhä lopullista vaalitulosta. Hänen mukaansa ovensuukyselyt kuitenkin viittaisivat siihen, että Israelin pitkäaikaisin pääministeri on päihitetty.

Mikäli vaalitulos pysyy ääntenlaskun edetessä ovensuukyselyjen mukaisena, on Israelissa jälleen luvassa vaikea vääntö hallituksen muodostamisesta. Neuvottelut hallituskoalitiosta on määrä aloittaa heti keskiviikkona alustavien vaalitulosten selvittyä.

Israelin keskusvaalilautakunta on varoittanut, että ääntenlasku saattaa kestää tällä kertaa huomattavasti pidempään kuin huhtikuun vaaleissa, kertoo Guardian (siirryt toiseen palveluun). Lopullisia tuloksia on odotettavissa ehkä vasta iltapäivällä.

Lue tästä Mika Mäkeläisen juttu huhtikuulta, kuinka politiikka jakaa Israelissa jopa perheitä.

Benny Gantz puhui kannattajilleen Sininen ja valkoinen -vaaliliiton tilaisuudessa Tel Avivissa.
Benny Gantz puhui kannattajilleen Sininen ja valkoinen -vaaliliiton tilaisuudessa Tel Avivissa.EPA/ ATEF SAFADI

Korruptiosyytteet Netanjahun vaivana

Israelissa jouduttiin järjestämään uudet parlamenttivaalit, sillä hallitusta ei saatu muodostettua huhtikuun vaalien jälkeen. Niukka enemmistö kaatui, kun Lieberman veti tukensa Netanjahun Likud-puolueelta.

Vaa'ankieliasemassa ollut Liebermanin puolue vaati asepalveluksen ulottamisesta myös ultraortodoksijuutalaisiin, mutta tämä ei käynyt ortodoksipuolueille.

Avigdor Lieberman
Avigdor Liebermanin puolue on vaa'ankieliasemassa knessetissä.Abir Sultan / EPA

Pääministeri Netanjahulla on paljon pelissä vaaleissa, sillä hänellä on niskassaan korruptiosyytteet. Netanjahun on uskottu haluavan hakea vaalivoiton kautta itselleen rikosoikeudellista immuniteettia.

Vaalivoittoa varmistaakseen hän on pyrkinyt miellyttämään muun muassa äärioikeistolaisia äänestäjiä. Hän on esimerkiksi vannonut liittävänsä Länsirannan Jordanlaakson Israeliin, jos hänet valitaan uudelleen pääministeriksi.

Lisää aiheesta:

Israelin vaalien kolmen kerroksen väkeä – eripuraa riittää, mutta jokaisella äänestäjällä on mielipide Netanjahusta

Israel äänestää tänään taas parlamenttivaaleissa – Nämä neljä asiaa on hyvä tietää niistä

Lähteet: Reuters, AFP, STT