1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

SAK hallituksen budjetista: Elvytysvaraa olisi ollut hyvä säästää oikeaan tarpeeseen

SAK:n ja EK:n ekonomisteja tyydytti hallituksen talousarviossa satsaus koulutukseen ja työperäiseen maahanmuuttoon, mutta elvytysvaraa olisi pitänyt säästää myöhemmäksi.

Kuva: Yle

SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta pitää Antti Rinteen (sd.) hallituksen ensimmäistä talousarviota kokonaisuutena onnistuneena, mutta hän olisi halunnut säästää elvytysvaran myöhempään ajankohtaan.

– Budjettiesityksen kokonaisuus oli elvyttävä. Siinä lisättiin enemmän menoja kuin kiristettiin veroja. Ehkä ajattelisin, että elvytys olisi järkevää ajoittaa silloin kun menee huonosti ja mennään taantumaan, Kaukoranta sanoi aamu-tv:n haastattelussa.

Samalla Kaukoranta huomautti, että ennusteet ovat vasta heikentyneet, eikä näissä tuoreissakaan ennusteissa ennusteta taantumaa vaan työllisyyden hidastuvaa kasvua tai pysymistä ennallaan.

– Niin siinä valossa kun suhdannepolitiikkaa miettii, niin olisi ehkä ollut järkevää säästää elvytysvaraa mahdolliseen taantumaan – mikä ehkä vielä tulee joskus, Kaukoranta pohti.

Työperäisen maahanmuuton lisäämiselle kiitoksia

Ekonomistit pitivät erityisesti työperäisen maahanmuuton lisäämisestä. EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen kehuu päätöstä hyväksi satsaukseksi, joka pitkällä aikavälillä kasvattaa Suomen työvoimatarjontaa.

– Työperäisen maahanmuuton helpottaminen oli fiksu päätös. Siinä oli ajatuksena, että sujuvoitetaan ja lyhennetään käsittelyä, Kaukoranta sanoi.

Koulutuksen lisäämisen tarpeellisuudesta ekonomistit olivat yhtä mieltä. SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta muistutti Suomen menestyksen rakentuvan osaavan työvoiman varaan.

–Jos nyt saadaan oppivelvollisuutta pidennettyä ja nuorten kouluttautuminen parempaan kuntoon, niin niitä hedelmiä korjataan seuraavat viisikymmentä vuotta.