1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. museot

Kainuussa on vielä puhelinlankoja – "Joillekin nämä ovat esihistoriaa, mutta joillekin muisto"

Puhelinlangat ovat osa vanhaa maaseutumaisemaa.

museot
Vanhan ajan puhelinpylväs.
Vitostien varressa on vielä nähtävillä vanhoja kunnon puhelinpylväitä. Timo Sihvonen / Yle

Kajaanin eteläpuolella, valtatie viiden varressa, voi vielä nähdä kilometrin verran vanhaa puhelinlinjaa. Puhelin- ja sähkölinjaa on museoitu Kainuun museon toimesta.

Kainuun museon entinen rakennustutkija Päivi Tervonen oli aikanaan museoimassa tätä puhelinpylväinen joukkoa yhdessä puhelinyhtiön kanssa.

– Meidän ikäisten uusina pidetyt asiat on katoamassa katukuvasta. Sen takia pitää pitää huolta, seurata ja puuttua siihen, ettei ihan kaikki historia häviäisi. Tämä on erityisesti museoiden tehtävä, Tervonen sanoo.

Tervonen muistuttaa, että puhelinlinjat ja sähkölinjat ovat osa sodanjälkeisen rakentamisen historiaa.

– Tämä on tärkeä osa maaseutumaisemaa. Joillekin tämä on esihistoriaa, mutta joillekin tämä on muisto niistä ajoista, kun maaseudulle on saatu sähköt ja puhelinyhteydet, Tervonen sanoo.

Museolinjassa menee niin sähköjohtoja kuin puhelinlakojakin. Pylväissä ovat säilyneet myös posliiniset eristenupit. Eristenuppeihinkin liittyy oma kulttuurihistoriansa.

– Niitähän on varmasti aikanaan yritetty kivittää rikki, kun kerran lasia ovat, Tervonen sanoo.

Puhelinpylväiden kunto tarkistetaan säännöllisesti ja myös ympäröivää kasvustoa pyritään harventamaan, jotta historialliset pylväät eivät huku kasvillisuuteen. Tällä hetkellä museolinja näyttää hieman jo hukkuvan puumaisemaan.

– Museointiin liittyy tietenkin myös hoitovelvoite, johon kuuluu myös se, että esimerkiksi läheiset puut poistetaan, muistuttaa Tervonen.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Korjaus 18.9. : Kainuun museon entinen rakennustutkija on nimeltään Päivi Tervonen, ei Terhonen, kuten jutussa aiemmin luki.

Lue seuraavaksi