Hyppää sisältöön

Mobiilipysäköinnin suosio kasvaa – jo joka toinen autoilija käyttää kolikon tai kortin sijasta kännykkäsovellusta maksamiseen

Tampereella yli puolet pysäköinneistä maksetaan älypuhelimessa olevalla sovelluksella

Tampereella on tarjolla kolme eri mobiilisovellusta pysäköintiin. Kuva: Jussi Mansikka / Yle

Pysäköinnin maksaminen kännykällä on arkipäivää isoissa kaupungeissa. Tampereella yli puolet pysäköinneistä maksetaan mobiilisti eli älypuhelimessa olevalla sovelluksella, ja sama tilanne on pääkaupunkiseudulla.

Tampereella kasvu on viimeksi kuluneen vuoden aikana ollut nopeinta kaupungin parkkihalleissa.

– On tultu aikamoinen hyppäys tiettyyn tasoon, ja tällä hetkellä näyttää siltä, että kasvu myös jatkuu, Finnparkin operatiivinen johtaja Tami Koivuniemi iloitsee.

Finnpark on kaupungin yhtiö. Koivuniemi ei halua kertoa tarkkoja lukuja pysäköinnistä. Hän sanoo kuitenkin, että Tampereella on “satoja tuhansia pysäköintitapahtumia vuodessa, mikä tarkoittaa viittä, kuutta miljoonaa euroa”.

Sovellus tunnistaa rekisterinumeron

Finnparkin tilastojen mukaan mobiilimaksamisen lisääntyminen on ollut erityisen nopeaa juuri pysäköintihalleissa. Tämä on ymmärrettävää, koska parkkihallien applikaatio saatiin käyttöön vasta runsas vuosi sitten.

Finnparkin Tami Koivuniemi uskoo mobiilimaksamisen lisääntyvän sitä mukaa kun maksuvälinettä opitaan käyttämään. Kuva: Jussi Mansikka / Yle

Tampereella kehitetty Moovy tunnistaa palveluun rekisteröityjen autojen rekisterinumerot. Maksu alkaa sisäänajosta ja päättyy, kun ajaa parkkitalosta ulos.

Sittemmin sovellus on levinnyt eri puolille Suomea, ja sillä arvioidaan olevan jo satoja tuhansia käyttäjiä.

Mobiilipysäköinti alkoi kadun varsilla

Pysäköintisovelluksilla on Tampereella lähes kymmenen vuoden historia. Tami Koivuniemen mukaan osa asiakkaista vierastaa maksuvälinettä, osa ottaa heti käyttöönsä ja pitää sitä helppona.

– Minulle se käy kyllä ihan hyvin. Kännykkä on aina mukana, lompakko ei välillä ole, saattaa olla vaan pelkkä pankkikortti ja kännykkä, toteaa keskustan pysäköintihallissa asioiva Sari Silvennoinen.

Pysäköinti menee maksutavasta huolimatta aina liikennemerkkien ja lain mukaan. Kahden tunnin paikka on kahden tunnin paikka. Jos auto seisoo paikalla kauemmin, siihen puuttuvat kaupungin pysäköinninvalvojat.

Tampereella kehitetyn Moovyn lisäksi mobiilipalveluitaan tarjoavat EasyPark ja ParkMan. EasyParkin mukaan mobiilimaksaminen on lisääntynyt huimasti myös kadunvarsipysäköinnissä.

– Elokuussa tamperelaiskatujen reunustoille parkkeeraminen maksettiin mobiilisti 45 prosenttia useammin kuin tammikuussa, maajohtaja Aleksi Kolehmainen EasyPark Suomesta viestittää.

Tarkkoja pysäköintien lukumääriä ei kerro myöskään Parkman, vaikka mobiilimaksaminen on sielläkin kovassa kasvussa.

–Tampereelta ei ole tarkkaa tietoa, koska kaupungin omistama pysäköintiyhtiö ei suostu luovuttamaan tietoja. Tampereen kaupunki ei myöskään suostu avaamaan mobiilimaksua kilpailulle, harmittelee viestissään Matias Lindroos, yksi Parkmanin perustajista.

Kaikkiaan Tampereen keskustassa on yli kymmenen tuhatta pysäköintipaikkaa. Puolet niistä on Finnparkin pysäköintihalleissa, joissa toimii ainoastaan yhtiön oma Moovy-sovellus.

Keskustassa on myös muutama parkkihalli, joka ei kuulu Finnparkille. Niitä ovat esimerkiksi keskustan tavaratalojen pysäköintihallit.

Miksi ovet eivät aukene?

Tami Koivuniemien mukaan Moovyn etuina ovat nopeus ja helppous. Palveluun rekisteröitynyt käyttäjä pääsee suoraan pysäköintitaloon, ja maksu hoituu palveluun ilmoitettujen tietojen perusteella.

Moovyssa voivat olla vaikka kaikki saman perheen autot. Tällöin pysäköintihallin ulko-ovissa kulku voi tuottaa vaikeuksia, kun pin-koodit viestitetään ainoastaan sovellukseen rekisteröityneelle.

– Jos ovilla on kulunvalvontaa, koodi pitää kysyä applikaation käyttäjältä. Tällainen tilanne voi kyllä tulla eteen, Koivulehto toteaa.

Matti Lehto maksaa pysäköinnistään mobiilisti, koska pitää sitä muita maksutapoja helpompana. Kuva: Jussi Mansikka / Yle

Suosituin maksuväline on edelleen pankkikortti, jolla Tampereella maksetaan joka toinen pysäköinti. Sillä maksettaessa välttyy palvelumaksuilta, mutta ei välttämättä turhaan maksetulta pysäköintiajalta.

– Sama raha menisi kuitenkin niihin ylimääräisiin kolikoihin, mitä tuonne automaattiin laittaisi, arvelee ParkMania käyttävä Matti Lehto.

.
.