Espanjaa odottavat jälleen uudet vaalit – nekään eivät välttämättä helpota hallituspohjan löytämistä

Espanjassa järjestetään 10. marraskuuta neljännet vaalit neljän vuoden sisällä.

Espanja
Espanjan virkaatekevä pääministeri Pedro Sánchez puhui keskiviikkona parlamentin viimeisellä kyselytunnilla ennen marraskuussa pidettäviä vaaleja.
Espanjan virkaatekevä pääministeri Pedro Sánchez puhui keskiviikkona parlamentin viimeisellä kyselytunnilla ennen marraskuussa pidettäviä vaaleja.Ballesteros / EPA

BarcelonaEspanjan poliittinen tiistai oli kuin jalkapallo-ottelu, jota koko maa seurasi. Puoluejohtajat toisensa jälkeen kävivät kertomassa kuningas Felipe VI:nnelle asettuvatko he tukemaan virkaatekevän pääministerin Pedro Sánchezin hallitusta.

Kyseessä on vanha muodollisuus, jossa politiikan ulkopuolella pysyttelevä kuningas esittää Espanjan parlamentille pääministeriä ensin puoluejohtajien kanssa keskusteltuaan.

Tällä kertaa protokollaan sisältyi myös jännityselementti.

Huhtikuun vaaleissa voiton vienyt Sánchezin sosialistipuolue ei saanut parlamenttiin määräenemmistöä ja tarvitsi siksi joko muiden puolueiden riittävän tuen tai hallituskumppanin.

Todennäköisimpänä hallituskumppanina pidetyn vasemmistolaisen Podemos-puolueen kanssa Sánchez ei onnistunut pääsemään sopuun kuukausia kestäneistä neuvotteluista huolimatta.

Podemos-puolueen puheenjohtaja Pablo Iglesias (vas.) tapasi tiistaina Espanjan kuninkaan Felipe VI:nnen ja ilmoitti, ettei hänen puolueensa asetu tukemaan Pedro Sánchezin hallitusta.
Podemos-puolueen puheenjohtaja Pablo Iglesias (vas.) tapasi tiistaina Espanjan kuninkaan Felipe VI:nnen ja ilmoitti, ettei hänen puolueensa asetu tukemaan Pedro Sánchezin hallitusta.Mariscal / EPA

Sánchez olisi ottanut mielellään vastaan Podemosin tuen, mutta suostui puhumaan ainoastaan yhteistyöhallituksesta varsinaisen koalitiohallituksen sijaan. Podemos taas vaatii ministerinsalkkuja ja suurempaa roolia, minkä vuoksi puolueiden väliset neuvottelut ovat päättyneet tuloksettomina kerta toisensa jälkeen.

Sánchezilla olisi ollut mahdollisuus tehdä historiaa ja muodostaa Espanjan demokratian ajan ensimmäinen koalitiohallitus, mutta sitä hän ei tehnyt.

Sánchez ei hyväksynyt ehtoja

Podemosin kanssa kynnyskysymykseksi nousi muun muassa Katalonia. Sánchez on pitänyt Podemosin puoluejohtajaa Pablo Iglesiasta liian myötämielisenä Katalonian separatistien pyrkimyksille.

Viime hetkillä Sánchez ilmoitti yrittävänsä parhaansa mukaan välttää uudet vaalit. Viimeisiä oljenkorsia hänelle tarjoiltiin vielä maanantaina, kun oikeistolaisen Ciudadanos-puolueen johtaja Albert Rivera sanoi asettuvansa Sánchezin taakse tietyin ehdoin.

Riveran ehtoihin kuului muun muassa se, että pääministeri ottaa Kataloniassa käyttöön artiklan 155 eli lakkauttaa Katalonian itsehallinnon ja ottaa tiukan linjan myös baskiseparatistien suhteen. Riveran myös vaati, että toinen oikeistopuolue Partido Popular näyttäisi vihreää valoa Sánchezin hallinnolle.

Sánchez torppasi Riveran toteamalla, että joko hänen ehdotuksena ovat jo käytössä tai ne ovat toteuttamiskelvottomia.

Ciudadanos-puolueen puheenjohtaja Albert Rivera piti tiistaina Madridissa lehdistötilaisuuden tavattuaan Espanjan kuninkaan Felipe VI:nnen.
Ciudadanos-puolueen puheenjohtaja Albert Rivera piti tiistaina Madridissa lehdistötilaisuuden tavattuaan Espanjan kuninkaan Felipe VI:nnen.Fernando Villar / EPA

Ennen kuin kuninkaan kuuleminen alkoi, Sánchez yritti vielä puhelimitse hakea tukea puoluejohtajilta. Heistä yksi toisensa jälkeen antoi hänelle kieltävän vastauksen.

– Ei ole kovin järkevää olettaa voivansa olla pääministeri, jos ei halua tehdä minkäänlaisia myönnytyksiä, perusteli Podemosin puoluejohtaja Pablo Iglesias poistuessaan kuningas Felipe VI:nnen luota.

Viimeisenä kuninkaan luota poistui Sánchez. Sen jälkeen kuningas ilmoitti virallisessa tiedotustilaisuudessa, että Sánchez ei ole saanut tarvittavaa luottamusta.

– En ole tavannut ehdokasta, joka olisi saanut tarvittavan tuen, sanoi kuningas Felipe VI lehdistötilaisuudessa.

Edessä ovat siis uudet vaalit.

Vaaliväsymys painaa

Espanjan ajaminen uusiin vaaleihin on Sánchezille riski. Viimeisimpien mielipidetiedustelujen mukaan sosialistit voittaisivat vaalit, mutta eivät saisi vieläkään määräenemmistöä parlamenttiin. Silloin edessä ovat jälleen hankalat hallitusneuvottelut ja todennäköisesti tuttu umpikuja.

Farssiksi muodostuneiden hallitusneuvottelujen jälkeen Sánchezin on nyt entistä vaikeampaa löytää tukea. Uudet vaalit ovat katastrofi ennen kaikkea uusille puolueille, Podemosille ja Ciudadanosille, jotka mielipidetiedustelujen mukaan tulevat menettämään suuren määrän äänestäjistään.

Espanjan virkaatekevä pääministeri Pedro Sánchez epäonnistui hallitusneuvotteluissa ja edessä on jälleen uudet vaalit.
Espanjan virkaatekevä pääministeri Pedro Sánchez epäonnistui hallitusneuvotteluissa ja edessä on jälleen uudet vaalit. Emilio Naranjo / EPA

Pienpuolueita kurittaa myös se tosiasia, että vaaliväsymys näkyy todennäköisesti äänestysaktiivisuudessa. Heikko äänestysprosentti hyödyttää perinteisesti erityisesti oikeistoa, tässä tapauksessa oikeistolaista Partido Popularia.

Myös Katalonian separatisteille vaalit tarkoittavat ankeampia aikoja, kun Katalonian kriisillä aletaan tehdä politiikkaa. Vaalikampanjoissa puolueet joutuvat ottamaan kantaa muun muassa Katalonian itsenäisyysjohtajien tuomioihin, joita odotetaan lokakuussa.

Marraskuussa Espanja on ollut jo kahdeksan kuukautta ilman hallitusta. Jatkuvat hallituskriisit vaikuttavat myös maan talouteen budjetin puuttuessa.

Lue lisää:

Espanjassa järjestetään jo 4. parlamenttivaalit neljän vuoden sisään

Espanjan hallitus ei saanut luottamusta – maa on ollut ilman hallitusta huhtikuusta asti

Espanja äänestää pääministerin luottamuksesta – Löytyykö kompromissi vai ovatko edessä uudet vaalit?