Savonlinnassa iloitaan budjettiriihen päätöksestä: "Tämä kompensoi menetykset, jotka tulivat opettajankoulutuksen siirryttyä Joensuuhun"

Savonlinna-paketti käsittää muun muassa 150 uutta ammattikorkeakoulupaikkaa Savonlinnan yksikköön.

Savonlinna
Xamkin Savonlinnan yksikkö.
Xamkin Savonlinnan yksikkö saa uusia aloituspaikkoja,Esa Huuhko / Yle

Hallituksen ensimmäisessä budjettiriihessä eilen tiistaina päätettiin Savonlinna-paketista, joka käsittää muun muassa 150 uutta ammattikorkeakoulupaikkaa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Savonlinnan yksikköön sekä Parikkalan rajanylityspaikan avaamisen kansainväliselle liikenteelle vuonna 2024.

Paketti sai hyvän vastaanoton Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laineelta.

– Tämä selkeästi kompensoi menetykset, jotka tulivat opettajankoulutuksen siirryttyä Joensuuhun. Näillä asioilla on erittäin myönteinen vaikutus elinkeinoelämälle.

Savonlinnalainen tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) toteaa, että alkukuukaudet on paketti huolellisesti valmisteltu ja tehty. Hän iloitsee kokonaisuudesta, joka on merkittävä panostus Savonlinnan seutuun.

– Paketin sisältö lähti paikallisista toiveista. Savonlinnalla on ollut ykkösenä koulutuspaikat, ja ne tässä isoimpana näkyvätkin.

Kampus suurenee ja matkailu kasvaa

Uusia ammattikorkeakoulun aloituspaikkoja on tulossa 70 liikunnanohjaajakoulutukseen, 40 koulukuraattorikoulutukseen ja 40 turvallisuusalankoulutukseen.

– Turvallisuusalalle ei kouluteta kuin Etelä-Suomessa. Hallitusohjelma on sellainen, että koulukuraattoreita ja liikunnanohjaajia tarvitaan tulevaisuudessa lisää, sanoo tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen.

Seuraavien neljän vuoden aikana Savonlinnaan tulee asteittain yli 600 uutta opiskelijaa, kun mukaan lasketaan edellisen tukipaketin mekaanisen puurakentamisen koulutuspaikat. Tämä tarkoittaa, että neljän vuoden päästä Savonlinnan kampuksella on noin 1 400–1 500 opiskelijaa.

Parikkalan rajanylityspaikan kansainvälistämisen Kosonen näkee helpottavan yritystoimintaa koko Itä-Suomessa. Hän uskoo, että se laukaisee uusia matkailuinvestointeja ja auttaa laajemminkin elinkeinotoimintaa.

Kaupunginjohtaja Janne Laine sanoo, että rajanylityspaikka luo aluekehityskäytävän Pietarin ja Laatokan suuntiin.

– Matkailua, kaupankäyntiä, teollisuutta. Pitkällä jänteellä tällä tulee olemaan erittäin suuri vaikutus aluekehitykseen.