Hyppää sisältöön

Riskit finanssialalla kasvavat – "Matalien korkojen aikana pankit voivat hakea tuottoa riskisijoituksista", Fivan Tuominen sanoo

Finanssivalvonta varoittaa pankkeja liian löyhistä asuntolainojen ehdoista. Pankeilla on nyt kolme uutta ongelmaa: negatiiviset korot, hyytyvä talouskasvu ja koventunut kilpailu.

Eurooppalaisten pankkien osakekurssit ovat laskeneet viime aikoina, mikä huolestuttaa sijoittajia ja päättäjiä. Kuvassa sveitsiläisen varainhoitojätin UBS:n torni Frankfurtissa Saksassa. Kuva: Anna Karismo / Yle

Ensin hyvä uutinen: Suomessa toimivat pankit ovat yhä vakavaraisempia kuin keskieurooppalaiset kilpailijansa. Ei tarvitse mennä kuin Saksaan, niin pankeilla on enemmän kannattavuus- ja vakavaraisuusongelmia.

Sitten huonoihin uutisiin: talouskasvun hyytyminen, ennätysmatalat korot ja kiristyvä kilpailu varjostavat tulevaisuutta.

Asuntolainojen ehdoissa on merkkejä löystymisestä, Finanssivalvonta huomauttaa finanssisektorin tilaa koskevassa katsauksessan. Lainojen marginaalit ovat pienentyneet ja laina-ajat pidentyneet.

Finanssivalvonnan johtaja Anneli Tuominen varoittaa, että kun lainat venyvät pitkiksi, pankin varainhankinnan kustannusten nousun riski kasvaa.

Uusien asuntolainojen marginaalit ovat Suomessa koko EU:n pienimmät.

Euroopan pankit ovat joutuneet tänä vuonna uusien ongelmien eteen. Korot ovat painuneet negatiivisiksi, mikä laskee pankkien perusliiketoiminnan kannattavuutta. Euroopan keskuspankki laski korkoja entistä syvemmälle pakkaselle viime viikolla.

– Pankeille voi tulla tarve hakea enemmän tuottoa epälikvideistä instrumenteista ja korkean riskin sijoituksista. Tämän riskin meidän eurooppalaiset kollegavalvojat ovat jo huomanneet, Tuominen sanoo.

– Osakekurssit ovat huolestuttavan korkeat ja korot huolestuttavan matalat.

Talousnäkymät ovat heikentyneet nopeasti, mikä lisää pankkien luottotappioiden riskiä. Ongelma on myös se, että pankit eivät välttämättä ole ehtineet toipua edes edellisestä kriisistä.

– On paljon poliittisia ja maailmantalouden riskejä, brexit-riski on iso, Tuominen luettelee.

Myös suomalaisten pankkien kannattavuus on heikentynyt alkuvuonna. Niidet tuotot ovat supistuneet ja kulut kasvaneet.

– Jos talous kääntyy merkittävästi heikompaan, niin jossain vaiheessa se voi näkyä myös suomalaisten pankkien ongelmalainojen lisääntymisenä, Fivan apulaisjohtaja Jyri Helenius sanoo.

Suomalaiset maksavat kuitenkin velkansa toistaiseksi tunnollisesti. Muuhun Eurooppaan verrattuna pohjoismaisten pankkien ongelmalainojen määrä on selvästi pienempi.

Asuntolainoissa on meillä myös yleensä hyvät vakuudet: lainaa saa vain tietylle osalle asunnon arvosta ja asunto on usein lainan vakuutena. Fivan mukaan asunnon arvo voi heikentyä keskimäärin 30 prosenttia ennen kuin ollaan ongelmissa.

– Mutta jos pankin omat rahoituskustannukset nousevat laina-aikana, niin onko se pitkä laina-aika silloin riski, Helenius kysyy.

Jos eurooppalaisten pankkien ongelmat syvenevät, se olisi ongelma koko taloudelle. Pankit ovat talousjärjestelmän tukipilari.

Toisin kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa, Euroopassa suurin osa yritysten lainoista tulee pankeilta – joissakin euromaissa käytännössä koko rahoitus.