1. yle.fi
  2. Uutiset

LUT kiittää budjettiesitystä – rahoituksen lisäys mahdollistaa opiskelija- ja henkilöstömäärän kasvattamisen yliopistossa

Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston johdon mukaan hallituksen esitys korkeakoulujen rahoituksen kohentamisesta helpottaa LUTin kehittämistä pitkällä tähtäimellä.

yliopistot
Opiskelijoita
LUT pystyy kasvattamaan Rinteen hallituksen esittämän rahoituksen turvin opiskelijamääräänsä molemmilla kampuksillaan.Kare Lehtonen / Yle

Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston johto on tyytyväinen hallituksen esitykseen korkeakoulurahoituksesta. Yliopistot saavat ensi vuodelle 40 miljoonan ja ammattikorkeakoulut 20 miljoonan euron lisäyksen perusrahoitukseensa. Yliopisto- ja ammattikorkeakouluindeksi palautetaan vuonna 2020, ja se kasvattaa korkeakoulujen rahoitusta entisestään.

LUTin hallituksen puheenjohtajan Tuomo Rönkön ja rehtori Juha-Matti Saksan mukaan rahoituksen helpottaa yliopiston suunnitelmallista kehittämistä.

– On selvää, etteivät yliopistot käänny kovin nopeasti. Meillä pitää olla näkymä aika pitkälle, koska kestää monia vuosia, ennen kuin tekemämme päätökset lähtevät toteutumaan, Rönkkö toteaa.

Saksa toteaa, että rahoituksen kasvun ansiosta LUT voi kasvattaa opiskelija- ja henkilöstömääräänsä sekä Lahdessa että Lappeenrannassa ja lisätä yhteistyötä yritysten kanssa. Sama koskee vuodenvaihteessa aloittavaa yhteistä ammattikorkeakoulua, LABia.

– Viimeiset vuosikymmenet ovat menneet niin, että olemme olleet kuin kummitusjunassa ja katsoneet aina, mitä sieltä seuraavan mutkan takaa tulee. Nyt tilanne näyttää selkeästi paranevan, Saksa iloitsee.

LUTin hallituksen puheenjohtaja Tuomo Rönkön mukaan yliopisto tulee etsimään edelleen ratkaisuja muun muassa ilmastonmuutoksen aiheuttamiin, maailmanlaajuisiin ongelmiin. Hänen mielestään rahaa tarvittaisiin kuitenkin edelleen lisää opiskelijoiden ja opettajien houkuttelemiseksi ulkomailta. Heistä saataisiin uusia osaajia, kun syntyvyys Suomessa laskee.

– Ei tätä rahaa nyt ihan hirveästi tullut lisää, eikä rahoitusmalli tunne markkinointiin panostamista. Tarvitsemme edelleen yritysten ja kansan karttuisaa kättä, jotta saisimme rehtorille "taistelukassaa" tehdä strategisia liikkeitä. Tällä rahoituksella ei tehdä mitään isoja uusia avauksia, Rönkkö sanoo.

Rehtori Juha-Matti Saksa odottaa myös, että toiveet niin kutsutun tutkintokattojen nostamisesta kuultaisiin ministeriössä. Tällä hetkellä yliopiston ei kannata kouluttaa nykyistä enempää maistereita, sillä yliopisto saa valtiolta rahaa vain tietystä enimmäismäärästä tutkintoja.

Lue seuraavaksi