1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Airiston Helmi

Mitä kuuluu Airiston Helmelle? Talousrikoksista epäilty yhtiö myy saariaan ja saa niin tehdä, koska takavarikossa on tarpeeksi käteistä

Poliisi-iskusta on tasan vuosi, mutta tutkinta on yhä pahasti kesken. Osa Airiston Helmen saarista on jo myyty.

Airiston Helmen omistamalla Säkkiluodolla sijaitsee helikopterikenttä. Arkistokuva. Kuva: Eino Kossila / Yle

Viranomaiset iskivät talousrikoksista epäillyn Airiston Helmen tiloihin Turunmaan saaristossa tasan vuosi sitten, lauantaina syyskuun 22. päivänä.

Poliisi pidätti kolme henkilöä ja takavarikoi huomattavan summan rahaa sekä tietokoneita ja kovalevyjä.

Tutkinnanjohtaja Tomi Taskila keskusrikospoliisista sanoo, että poliisi käy parhaillaan läpi datamateriaalia ja tekee kansainvälistä yhteistyötä.

– Juttukokonaisuus on laaja ja siinä on monta kansainvälistä ulottuvuutta. Arvioin, että esitutkinnan valmistuminen menee pitkälle ensi vuoteen.

Uusin käänne Airiston Helmen tapauksessa tapahtui kuukausi sitten, kun yhtiö myi kaksi omistamaansa kiinteistöä turkulaiselle liikemiehelle.

Airiston Helmen omistamat saaret siirtyivät uudelle omistajalle elokuun puolivälissä. Kuva: Yle

Mies maksoi Hepokarista 250 000 euroa. Kolkan ja Tampankarin saaret maksoivat yhteensä 285 000 euroa. Hän ei halunnut kommentoida kauppoja eikä saarten tulevia käyttötarkoituksia Ylelle millään tavalla.

Miten on mahdollista, että talousrikoksista epäilty yhtiö voi myydä omaisuuttaan? Poliisin mukaan kotietsinnässä löytyneet 3,5 miljoonaa euroa kattavat asianomaisten vahingot, joten ei ollut syytä estää kiinteistöjen myyntiä.

– Toistaiseksi viranomaisilla ei ole ollut toimenpiteitä kiinteistöjä kohtaan, mutta se ei ole mitenkään poissuljettua, miten niiden osalta toimitaan, kun esitutkinta etenee, Tomi Taskila sanoo.

Kerrataan vähän. Mikä on Airiston Helmi ja miten tähän päädyttiin?

Syksy 2018

Turunmaan saaristossa puhalsi voimakas tuuli syyskuun 22. päivänä. Monissa kodeissa lauantaiaamu alkoi tutkimalla yöllisen myrskyn jälkiä.

Paraisten Ybbernäsissä Thomas Willberg meni tutkimaan, olivatko lehmälaitumen aidat kunnossa. Kun hän lähestyi tontinrajaa, kaksi naamioitunutta ja vahvasti aseistettua miestä hyppäsi ulos pakettiautosta.

Miehet kertoivat, että käynnissä on poliisioperaatio.

Reilun parinkymmenen kilometrin päässä Ybbernäsistä Leo Gästgivar heräsi mökissään Rymättylän Kattiluodolla.

Hän päätti mennä katsomaan, missä kunnossa hänen laiturinsa oli. Häntä odotti epätodellinen näky – 40 aseistettua miestä oli lahdella kahdessa RIB-veneessä.

Gästgivar luuli, että meneillään oli puolustusvoimien sotaharjoitus. Sitten hän näki iskujoukon nousevan maihin naapurisaarelle Säkkiluotoon.

Yläpuolella lenteli helikoptereita ja lentokoneita. Rajavartiolaitoksen aluksia näkyi horisontissa.

Poliisi valvoi Paraisilla Ybbersnäsintien päässä olevaa rantakiinteistöä 24.9.2018. Kuva: Ari Welling / Yle

Samaan aikaan eri puolilla saaristoa yhteensä 400 ihmistä osallistui viranomaisten jättioperaatioon. Kotietsintöjä tehtiin useissa kohteissa. Mukana oli väkeä poliisista, puolustusvoimista, rajavartiolaitoksesta ja verohallinnosta.

Lauantaiaamun operaatio oli Airiston Helmen lopun alku.

Airiston Helmi

Airiston Helmi ilmestyi uutisraportteihin vuonna 2008, kun yhtiö sai rakennusluvan ensimmäiselle huvilalleen Paraisilla. Yrityksen symboliksi noussut Ybbernäsin loistohuvila helikopterikenttineen sai rakennusluvan vuonna 2011.

Yritys osti jatkuvasti lisää rakennuksia ja saaria sotilaallisesti strategisilta alueilta.

Airiston Helmi omistaa yhä vajaa parikymmentä kiinteistöä eri puolilla Turunmaan saaristoa. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Maanmittauslaitoksen mukaan Airiston Helmi on ostanut ja myynyt Turunmaan saaristosta maaomaisuutta 9,2 miljoonalla eurolla vuosina 2007–2014.

Myyjät ovat kertoneet, että Airiston Helmi ei koskaan tinkinyt vaan maksoi aina pyydetyn hinnan. Myyjien mukaan rahat maksettiin aina nopeasti eikä kenellekään herännyt epäilyksiä rahojen alkuperästä.

He luulivat, että Airiston Helmi on matkailualalla toimiva yritys.

Airiston Helmi haki Paraisilta rakennuslupaa kymmenille rakennuksille. Laitureita rakennettiin, satamia ruopattiin ja uusia huviloita alkoi nousta saaristoon sitä mukaa kun yritys osti lisää tontteja.

Useat huvilat olivat hotellitasoa, mutta alueen asukkaat näkivät siellä harvoin ketään. Lautasantennit ja valvontakamerat erottivat ne selvästi alueen muista huviloista.

Airiston Helmi osti myös merivoimien vanhoja laivoja, jotka ankkuroitiin Ybbernäsin edustalle. Yhtiön yhteydet Venäjälle nousivat vuosien saatossa yhä useammin puheenaiheeksi. Syynä oli omistajan venäläistausta sekä tonttien ja huviloiden strateginen sijainti.

Pavel Melnikov

Airiston Helmen omistaja on venäläinen liikemies Pavel Melnikov. Hän on sanonut ihastuneensa purjehdusreissuillaan Turunmaan saariston kauniisiin näkymiin.

Selvitysten mukaan Melnikov omistaa useita yrityksiä Venäjällä ja Puolassa. Hänen pietarilainen yrityksensä myy lämminvesivaraajia ja vesijohtoja. Hän on mukana myös kiinteistöbisneksessä Moskovan alueella.

Melnikovilla on Maltan passi, ja hän ilmoittaa kotipaikakseen Unkarin. Yhtiökokouksia on pidetty Italiassa, jonne johtavat myös Airiston Helmen omistajajärjestelyt.

Helsingin Sanomille (siirryt toiseen palveluun) antamassaan haastattelussa Pavel Melnikov selittää keräävänsä saaria samaan tapaan kuin toiset keräävät taidetta. Hän kertoo olevansa innokas uimari, joka tykkää uida saariensa ympäri.

Jo ennen viranomaisten suorittamaa iskua Airiston Helmen tiloihin ulkomaisten tonttiostot olivat herättäneet runsaasti keskustelua Suomessa.

Turvallisuuspoliittiset asiantuntijat, poliitikot ja puolustusvoimien nimettömät lähteet heristivät varoittavaa sormea. Kyse oli turvallisuuspoliittisesta uhasta.

Samaan aikaan kun turvallisuuspoliittinen keskustelu velloi, keskusrikospoliisi aloitti oman tutkimuksensa Airiston Helmestä.

Isku ja takavarikko

Poliisi epäili, että Airiston Helmen takana olevat tahot olivat pesseet rahaa miljoonien eurojen edestä ja syyllistyneet törkeään veropetokseen. Lisäksi rakennusten rakentamisessa oli käytetty pimeää työvoimaa.

Syyskuisen viikonlopun aikana pidätettiin kolme henkeä ja viranomaiset takavarikoivat 3,5 miljoonaa euroa käteistä rahaa. Poliisi takavarikoi myös tietokoneita, muistitikkuja ja kovalevyjä.

Yksi kolmesta pidätetystä vapautettiin nopeasti. 36-vuotiasta venäläismiestä epäillään törkeästä veropetoksesta. 51-vuotias virolaismies on epäiltynä avunannosta törkeään veropetokseen.

Kumpikin mies vapautettiin kuukausia kestäneiden kuulustelujen jälkeen. Venäläismies vapautettiin vasta helmikuussa 2019.

Virolainen epäilty ja hänen asianajajansa Jukka Pasanen Vantaan käräjäoikeudessa 25. syyskuuta 2018. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Tutkinnan keskiössä on Airiston Helmen omistaja Pavel Melnikov. Hänen asianajajansa Kari Uoti sanoo, että poliisi ei ole toistaiseksi kuulustellut Melnikovia.

Esitutkintalain mukaan KRP ei voi kommentoida asiaa – ei edes epäiltyjen henkilöiden tai yrityksen nimeä.

– En kommentoi nimiä. Datamateriaalia on käymättä vielä paljon läpi. Lisäksi odotamme verottajalta tarkempia laskelmia vältettyjen verojen määrään. Vasta näiden tietojen jälkeen on järkevää jatkaa kuulusteluja, sanoo tutkinnanjohtaja Tomi Taskila.

Tutkinnan yhteydessä on kuultu myös paraislaisia yrityksiä, jotka ovat tehneet yhteistyötä Airiston Helmen kanssa. Yritysten mukaan niillä ei ollut mitään syytä epäillä rahojen alkuperää.

Ylen Motin tekemä selvitys Airiston Helmen rahaliikenteestä kertoo, että kiinteistöjen ostoja rahoitettiin veroparatiisin avulla.

Ulkomaalaisten tonttikaupat

Airiston Helmeen kohdistuneen viranomaisiskun jälkeen keskustelu ulkomaalaisten tonttikaupoista ja turvallisuusuhkista sai uutta vettä myllyyn.

Lakimuutos ulkomaalaisten tonttikaupoista astuu voimaan 2020 alusta. Puolustusministeriö valmistelee lakia (siirryt toiseen palveluun) parhaillaan.

Muutos koskee EU- ja ETA-alueen ulkopuolisia tahoja. Käytännössä puolustusministeriö voisi estää tonttikaupat kansalliseen turvallisuuten vedoten. Valtiolla on jatkossa myös entistä paremmat mahdollisuudet pakkolunastaa strategisia alueita.

Heinäkuussa 2019 Airiston Helmi hakeutui selvitystilaan. Kari Uotin mukaan yrityksen pankkitilit on suljettu eikä mikään pankki halua avata yritykselle uutta tiliä. Käytännössä Airiston Helmen toiminta on lakannut.

Uoti kertoo myös, että Melnikov aikoo myydä kaikki Airiston Helmen kiinteistöt Turunmaan saaristossa.

Toistaiseksi kauppoja on tehty siis kaksi. Airiston Helmen ja Melnikovin asianhoitaja Kari Uoti sanoo Ylelle syyskuun puolivälissä, että myös kolmas kiinteistökauppa on sovittu tehtäväksi. Juttua kirjoitettaessa ei ollut tietoa, toteutuiko kauppa.

Tiettävästi kolme velkojaa perää yritykseltä yhteensä noin kahta miljoonaa euroa. Suurin velkoja on verohallinto, jonka vaatimus on 1,7 miljoonaa euroa. Kyseessä ovat maksamattomat verot. Työeläkeyhtiö Elo perii 110 000 euroa vakuutusmaksuja.

Jutun toinen toimittaja on Yle Åbolandin Niclas Lundqvist.

Lue lisää:

Airiston Helmen saarien myymisestä ei tule helppoa, uskoo yhtiön edustaja: "Tyypillisesti mökinomistaja ei tarvitse näin tukevia laitureita"

Analyysi: Mihin Paraisilla tarvittiin kommandopipoja ja konepistooleita? Airiston Helmi on ainakin viidestä syystä epätavallinen talousrikostutkinta

Airiston Helmen kiinteistökauppojen miljoonat tulivat veroparatiisista – ostaja ja myyjä olivat sama taho

Saaristotilalle saapui 9 vuotta sitten ostaja, joka kehui kirkasta hanavettä ja pyysi myyjiä leipomaan limppua – tällainen on mies Airiston Helmen takana