1. yle.fi
  2. Uutiset

Sotahistorioitsija: Neuvostoliitossa joukkomurhattujen kohtalo syytä selvittää – Kansallisarkiston mukaan Suomi olisi valmis avoimeen yhteistyöhön

Keskustelu Stalinin vainojen uhreista jatkuu Venäjällä. Tuore Sandarmohin arvoitus -kirja pitää yllä mahdollisuutta, että joukkohautaan olisi heitetty suomalaisten jatkosodassa ampumia neuvostosotavankeja.

sotahistoria
hautoja honkametsässä
Sandarmohssa tapettiin myös paljon suomalaisia vuosina 1937–39.Kerstin Kronvall / Yle

Sandarmoh on vuosien 1937–39 kommunistiterrorin seitsemäntuhannen uhrin joukkohauta. Nyt sieltä väitetään löytyneen myös jatkosodan aikana tapettujen jäänteitä.

Neuvostoliitossa metsäinen teloituspaikka oli huolellisesti salattu ja naamioitu, kunnes se paljastui 1990-luvun lopulla. Metsän uumenista löytyi tuhansien ihmisten jäänteet. Teloitettujen joukossa oli myös suomalaisia.

Venäjällä historian uudelleenarviointi ja keskustelu Stalinin vainojen uhreista jatkuu. Uusi kirja, Sandarmohin arvoitus, pitää yllä väitettä, että joukkohaudassa olisi suomalaisten jatkosodassa ampumia neuvostosotavankeja. Moscow Times kirjoittaa, että Kreml yrittää puhdistaa Stalinin ajan menneisyyttä.

Sotahistorian dosentti Markku Salomaa Itä-Suomen yliopistosta on seurannut aihetta pitkään.

– Tässä yritetään muuttaa historiankirjoitusta. Kyllä me kaikki tiedämme, mistä näissä joukkohaudoissa on kyse. Nyt tässä etsimällä etsitään perusteita, jotta voidaan tehdä toisenlaisia tulkintoja.

Joukkomurhattujen kohtalo syytä selvittää

Suomalaisten hautoja on ympäri Neuvostoliittoa. Tarkoituksena oli puhdistaa pakolaiset pois.

– Venäläisen käsityksen mukaan tulevaisuutta ei voi hallita ennen kuin hallitsee historiaa.

Salomaan mukaan Vladimir Putinille suosiolliset tutkijat auttavat hänen pyrkimystään kirjoittaa historiaa uudestaan.

– Jos Suomen valtio on sitä mieltä, että joukkomurhattujen kohtalo selvitetään, niin nyt on se aika, Salomaa painottaa.

– Tutkimus- ja selvityshanke voi toteutua vain, jos Suomen valtion ja Venäjän federaation ulko- ja sisäministeriöt tekevät sopimuksen, että Venäjän turvallisuuspalvelun arkistot avataan suomalaisille tutkijoille tämän selvityksen tekemistä varten, Markku Salomaa sanoo.

Suomi suhtautuu avoimesti yhteistyöhön

Kansallisarkiston pääjohtaja Jussi Nuorteva sanoo, että yhteistyöstä on keskusteltu "asioista vastaavien henkilöiden välillä".

– Se on ollut sellaista alustavaa tunnustelua esimerkiksi venäläisten sotahistorioitsijoiden ja myöskin venäläisten viranomaistahojen kanssa, että mihin suuntaan tässä voitaisiin mennä. Mitään valtioiden välistä keskustelua ei ole käyty.

Nuortevan mukaan Suomi suhtautuu avoimesti yhteistyöhön, kunhan se perustuu avoimuuteen.

– Pitäisi saada kaikki aineistot nähtäväksi ja varmistaa, että siellä tehdään normaalia kriittistä tutkimusta. Täytyy tietää, koska kaivauksia tehdään, ketkä niihin osallistuvat ja missä alueet ovat. Kaikkeen, mitä löydetään, ollaan valmiita osallistumaan. Mutta ei niin, että he kaivavat ja me saamme tuloksia.

Suomen omat sota-ajan aineistot ovat avoimesti tutkijoiden käytössä. Kansallisarkiston selvityksessä on kirjattu 19 000 suomalaisten sotavankileireillä kuollutta puna-armeijan sotilasta.

Nuortevan mukaan Suomen sotavankikuolemien selvitys on kattavaa. Siksi venäläistutkijoiden väitteet suomalaisten teloittamista vangeista Sandarmohissa ovat suomalaisnäkökulmasta epätodennäköisiä.

Teloituksia tehneiden taustat voivat selvitä esimerkiksi teloitustyylistä. Nuorteva kertoo, että suomalaiset eivät esimerkiksi teloittaneet vankejaan niskaan ampumalla, kun taas venäläiset tekivät pääsääntöisesti niin.

– Meikäläisten lähteiden pohjalta tuntuu hyvin epätodennäköiseltä, että suomalaiset olisivat tällaista tehneet. Sekin, mikä tehtiin, on kirjattu ylös. Ei meillä ole mitään tarvetta peittää mitään negatiivistakaan, Nuorteva toteaa.

Lue lisää:

Sandarmohin joukkohauta avattu Karjalassa – Suomalaistutkija kiistää epäilyt puna-armeijan vankien ampumisesta

"He löysivät sitä, mitä etsivätkin" – Yrittääkö Venäjä kirjoittaa uudelleen historiaa ja väittää Stalinin uhreja suomalaisten tappamiksi sotavangeiksi?

Sandarmohin kauhujen kalmistossa lepää tuhansia Stalinin vainojen uhreja

Sandarmohin arvoitus - puhdistaako Kreml Stalinin ajan historiaa?

Päivitetty 19.9. klo 10.29: tarkennettu otsikkoa

Lue seuraavaksi