Tautiuhka pitää Norjan koirat edelleen poissa Suomen tapahtumista

Norjassa asuvia koiria ei edelleenkään saa tuoda Suomen koiratapahtumiin koirien veriripulitautiuhkan vuoksi.

Kotimaa
koiran kuono
Suomessakin suositellaan välttämään koirien kuonokontaktia.Yle

Suomen Kennelliiton hallitus jatkaa edelleen Norjassa asuvien koirien osallistumiskieltoa Kennelliiton alaisiin koiratapahtumiin Suomessa. Kielto on voimassa tällä tietoa syyskuun loppuun asti. Kiellon syynä on Norjassa ilmennyt vakava koirien veriripulitautitilanne.

Norjassa tautiin on kuollut lähes 30 koiraa ja ainakin parisataa on sairastunut. Nopeasti hoitoon saadut koirat ovat toipuneet.

Kennelliitto kertoo verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun), että tilanne arvioidaan uudelleen, jos uutta tietoa ilmenee.

Myös Ruotsin ja Tanskan kennelliitot ovat päättäneet jatkaa Norjassa asuvien koirien koe-, kilpailu- ja näyttelykieltoa 30.9. saakka.

Norjassa kokeiden, kilpailujen ja näyttelyiden järjestämiskielto on hieman lieventynyt.

Suomen Kennelliiton tietojen mukaan Norjan eläinlääkintäviranomaiset ovat tarkentaneet ohjeitaan siitä, miten koirien kanssa tulee toimia. Sen johdosta Norjan Kennelliitto on päättänyt sallia eräiden kokeiden ja kilpailuiden järjestämisen maassa (siirryt toiseen palveluun). Näissä tapahtumissa koirien kontaktia toisiinsa voidaan rajoittaa, kuten viranomaiset ohjeistavat.

Tautitapaukset Norjassa sairastuneilla koirilla ilmenevät verisenä ripulina, oksennuksena ja nopeasti heikkenevänä yleiskuntona.

Suomessa Ruokavirasto on saanut ilmoituksia vain yksittäisistä koirien veriripulitapauksista Suomessa.

Ruokaviraston mukaan koirien verenvuotoista suolistosairautta esiintyy yksittäisinä tapauksina melko säännöllisesti ympäri vuoden. Tauti voi olla tavallista yleisempää lämpimänä loppukesänä ja syksynä. Taudin laukaisevat syyt tunnetaan vielä huonosti, mutta se ei ole koirasta toiseen tarttuva.

Myöskään Ruotsissa tai Tanskassa ei ole raportoitu vastaavanlaisia tarttuvia tautitapauksia, kertoo Suomen Kennelliitto verkkosivuillaan.

Lisää aiheesta:

Norjan mystinen epidemia perui suositun koiraparaatin Helsingissä – tulossa oli satoja osallistujia: "Liian iso riski"

Kennelliitto suosittelee välttämään koirien kuonokontaktia – Ruokavirastoon tullut kymmenkunta ilmoitusta eri puolilta Suomea, viranomaiset rauhoittelevat koiranomistajia

Koirien tuontikielto Norjasta jatkuu – moni koiranomistaja Suomessa pelkää, että tauti leviää silti: "Olemme kauhuissamme"

Norjassa on kuollut yli 20 koiraa tuntemattomaan tautiin – Ruokavirastolta ja Kennelliitolta varoituksia Suomeenkin