Hyppää sisältöön

Porin kaupunki haluaa salata sopimuksen lentoliikenteestä – Yle ja Satakunnan Kansa valittavat hallinto-oikeuteen

Ylen ja Satakunnan Kansan mielestä porilaisilla on oikeus tietää, mihin heidän rahojaan veronmaksajina käytetään.

Porin kaupunki ei halua lentoliikenteestä tehtyä sopimusta julkisuuteen vedoten liikesalaisuuksien varjelemiseen. Yle Lounais-Suomi ja Satakunnan Kansa vaativat salaamispäätöksen kumoamista hallinto-oikeudessa. Kuva: Jenni Joensuu / Yle

Yle Lounais-Suomi ja Satakunnan Kansa valittavat hallinto-oikeuteen Porin kaupungin päätöksestä salata Helsingin-lentojen ostopalvelusopimuksen.

Yle ja Satakunnan Kansa vaativat ostopalvelusopimusta julkiseksi, koska lentoliikenteen tukemiseen käytetään poikkeuksellisen paljon kuntalaisten verorahoja. Kyseessä on myös julkinen päätöksenteko, joten kuntalaisilla on oikeus tietää, mihin kaupunki on sitoutunut.

– Päätöksenteon avoimuus on demokratiassa ensiarvoisen tärkeää. Lentoliikenteen tukemiseen on käytetty porilaisten veronmaksajien rahaa iso summa. Rahoittajilla pitää olla oikeus tietää, mihin veroeurot käytetään, sanoo Yle Lounais-Suomen suunnitteleva tuottaja Antti Korhonen.

Unkarilaisyhtiö aloitti liikennöinnin elokuussa

Lentoliikenne Porista Helsinkiin alkoi uudelleen elokuun alussa yli vuoden tauon jälkeen, kun unkarilainen Budapest Aircraft Services Private Limited Company (BASe Airlines Ltd.) aloitti lentojen operoinnin.

Toukokuussa Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen kertoi, että lentoliikenteestä maksetaan vuosittain 3,4 miljoonaa euroa seuraavan kolmen vuoden ajalta. Tältä vuodelta tukia maksettiin Luukkosen mukaan miljoona euroa.

Lentoliikenne Porista Helsinkiin alkoi elokuun alussa. Osa lennoista on ollut loppuunmyytyjä. Kuva: Jenni Joensuu / Yle

Porin kaupunki: Sopimus sisältää liikesalaisuuksia

Porin kaupungin mukaan lentoliikenteestä tehty sopimus on salassa pidettävä, koska se sisältää tietoja liikesalaisuudesta.

Kaupunki vetoaa salaamispäätöksessään viranomaistoiminnan julkisuudesta annettuun lakiin (siirryt toiseen palveluun), jossa todetaan, että salassa pidettäviä ovat sellaiset viranomaisen asiakirjat, jotka sisältävät tietoja valtion, kunnan tai muun julkisyhteisön liikesalaisuudesta.

Hallinto-oikeudelle toimitetussa valituksessa sanotaan, ettei ostopalvelusopimus voi ainakaan kokonaisuudessaan olla laissa mainitun liikesalaisuuden alainen. Yleisen käytännön mukaan ei-julkiset tiedot peitetään ennen asiakirjan luovuttamista. Se, että asiakirjaan sisältyy sekä julkisia että ei-julkisia tietoja, ei voi estää julkisen osuuden luovuttamista.

– Pori on tehnyt rahallisesti ison päätöksen lentoliikenteestä. Veronmaksajilla on oikeus tietää, menevätkö verorahat oikeaan paikkaan, sanoo Satakunnan Kansan päätoimittaja Tomi Lähdeniemi.

Aiheesta aiemmin:

.
.