Kunnat tyytyväisiä valtionosuuksien kasvuun – tälle syksylle jo mieluisa yllätys, mutta epävarmuus jatkuu

Hallituksen budjettiriihessä sovittiin, että ensi vuodelle esitetään odotetunlaisia valtionosuuskorotuksia kunnille.

kuntatalous
Seinäjoen keskustaa ja uusi Apila-kirjasto Lakeuden Ristin kellotornista kuvattuna.
Mirva Ekman / Yle

Kunnat ovat tyytyväisiä valtion budjettiriihen lopputulokseen ja valtionosuuksien kasvuun. Valtionosuuspalautukset toteutuvat odotetunlaisina, mikä on kuntien tiukassa taloustilanteessa juuri nyt erittäin tervetullutta.

Monelle mieluisa yllätys on se, että jo tänä syksynä kunnille maksetaan kilpailukykysopimuksesta johtuvia kompensaatioita. Asiasta tehdään lisätalousarvioesitys (siirryt toiseen palveluun)vielä syksyn aikana. Miten raha jakautuu kuntien kesken, on vielä auki, mutta laskelmia on jo.

– Seinäjoelle tämä tarkoittaa tänä syksynä 2,5 miljoonan euron kertaluontoista tuloa. Ensi vuonna valtionosuuksien kasvu on 14 miljoonaa euroa. Tätä jännitin eniten, joten iso plussa nyt hallitukselle, sanoo talousjohtaja Mika Itänen.

Oleellinen palautus

Kauhavan kaupunginjohtaja Markku Lumio vahvistaa, että syksyllä maksettava raha kohentaa tämän vuoden lopputulemaa. Kauhava teki jo viime vuonna 4 miljoonaa alijäämää ja sama uhkaa tänäkin vuonna. Siksi noin 700 000 euroa on tervetullut.

– Se on oleellinen summa ja tärkeä tieto nyt tässä vaiheessa, että se tulee jo tämän vuoden puolella, sanoo Lumio.

Lumio myös pelkäsi etukäteen, että valtionosuuksien palautukset tulevat tiputellen tulevina vuosina, joten hän iloitsee siitä, että ne maksetaan yhtenä vuonna. Kauhavan kohdalla kyse on noin 3,5 miljoonasta eurosta.

– Tämähän ei ole uutta rahaa, vaan palautetaan niitä leikkauksia, jotka on otettu pois kunnilta, muistuttaa Lumio.

Miinusvuosi tulee silti

Myös Seinäjoki on tekemässä tänä vuonna reippaasti alijäämäisen tuloksen. Itänen arvioi, että miinusta tulee jopa 15 miljoonaa euroa. Ensi vuoden budjetin rakentamisessa sen sijaan ollaan päästy eteenpäin. Vielä muutama viikko sitten tuskailtiin, että jostain pitäisi nipistää 20 miljoonaa euroa. Sen jälkeen lautakunnissa on tehty töitä.

– Nyt on enää 8 miljoonaa haussa eli parempaan suuntaan ollaan menty, sanoo Itänen.

Itänen arvioi, että moni kunta tekee tänä vuonna miinusta. Taustalla on useita asioita, kuten kilpailukykysopimus, tulopohjan pieneneminen ja tulorekisterin ongelmat. Jo viime vuosi oli kunnille huono.

Hetkellinen ilo

Yhteensä kunnat ovat saamassa 11,4 miljardia euroa valtionosuuksia ensi vuonna. Kasvua edelliseen vuoteen on 1,1 miljardia. Kuntaliiton mukaan kunnat ovat helpottuneita (siirryt toiseen palveluun), mutta kuntatalouden kriisiä ei vielä tälläkään pelasteta.

Kokkolassakin iloitaan vajaan kymmenen miljoonan euron korotuksesta, mutta talousjohtaja pudottaa myös maan pinnalle. Epävarmuus jatkuu edelleen.

– Valtionosuuksien kasvu on hetkellinen ilo ja heti seuraavalle vuodelle on taas luvassa hallitusohjelman mukaan valtionosuuksien pienentyminen. Taloutta ei voi rakentaa yhden vuoden tulopiikille, toteaa Kokkolan talousjohtaja Jari Saarinen.

Pelkona on muun muassa se, ettei kuntien tehtävien lisääntymistä korvatakaan sataprosenttisesti. Saarisen mukaan hallituksen arvio eri tehtävämuutosten kustannusvaikutuksista poikkeaa Kuntaliiton arvioista.

– Hallituksen arviot ovat alimitoitettuja suhteessa todellisiin kustannuksiin, sanoo Saarinen.