Apteekit vetävät pois osan närästyslääkkeistä – Fimea tutkii laatuongelmaa

Euroopan ja Yhdysvaltojen viranomaiset selvittävät lääkeaine ranitidiinia koskevaa laatuongelmaa. Potilaat eivät ole vaarassa.

lääkkeet
Farmaseutti pitelee Zantac-lääkepakkausta.
Muun muassa Zantac vedetään pois apteekeista.AOP

Ranitidiinia sisältävät lääkkeet vedetään Suomessa pois apteekeista, kertoo Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Ranitidiini on lääkeaine, jota käytetään hoitamaan ja estämään mahan liikahappoisuudesta aiheutuvia vaivoja, kuten närästystä ja mahahaavaa. Euroopan ja Yhdysvaltojen viranomaiset selvittävät paraikaa ranitidiinia koskevaa laatuongelmaa.

Akuuttia riskiä potilaille ei ole, ja Fimea kehottaa heitä jatkamaan lääkkeenkäyttöä. Halutessaan potilas voi kuitenkin pyytää lääkäriä vaihtamaan lääkkeen toiseen.

Suomessa myyntikieltoon menevät Inside, Inside Brus, Ranisan, Ranitidin Mylan, Ranixal ja Zantac.

Selvitykset liittyvät havaittuun epäpuhtauteen, N-nitrosodimetyyliamiiniin (NDMA), jonka on eläinkokeissa todettu nostavan syöpäriskiä. Sitä on myös joissakin ruoka-aineissa ja vedessä, eikä sen oleteta olevan ihmiselle haitallista hyvin pieninä pitoisuuksina. Lääkkeissä raja-arvot epäpuhtauksille ovat kuitenkin erittäin tiukat.

Euroopan komissio, Euroopan lääkevirasto EMA ja kansalliset lääkeviranomaiset tutkivat parhaillaan NDMA:n määriä lääkkeissä ja mahdollisia vaikutuksia potilaisiin. Fimea jatkaa asian selvittelyä yhdessä muiden Euroopan lääkeviranomaisten kanssa.

Lue myös:

Terveysviranomaiset selvittävät närästyslääke Zantacin turvallisuutta – Testeissä löytyi pieniä määriä mahdollisesti syöpää aiheuttavaa ainetta

Lääkepulan aiheuttama lääkkeiden vaihtorumba helpottuu – Lääkäri näkee pian uudesta hakukoneesta lääkkeet, joita ei löydy apteekeista

Tuhansien suomalaisnaisten käyttämä rintasyöpälääke hävisi apteekeista, potilaiden hoitoon voi tulla muutoksia