Voisiko hammaslääkäri tunnistaa lapsen uniapnean? Riihimäellä tutkitaan, onko sairaudella yhteys purentahäiriöihin

Jos kyselytutkimus onnistuu, saadaan mahdolliset uniapneaa sairastavat lapset hoidon piiriin mahdollisimman varhain.

uniapnea-oireyhtymä
Hammaslääkäri tutkii lapsipotilasta.
Riihimäellä etsitään purentahäiriöiden ja uniapnean välistä yhteyttä.Ville Välimäki / Yle

Onko lapsesi yökastelija? Onko hänellä keskittymisvaikeuksia?

Riihimäen, Lopen ja Hausjärven alueella noin 900 perhettä saa suuhygienistin vastaanottokutsun myötä kyselylomakkeen. Siinä selvitetään lapsen unirytmiä, käyttäytymistä ja elintapoja liki kolmellakymmenellä kysymyksellä. Kysely lähtee kaikkiin perheisiin, joissa on 5–6-vuotiaita lapsia.

Jos kyselyn vastauksista yli kolmasosa on myönteisiä, lapsen katsotaan kuuluvan uniapneaa sairastavaan riskiryhmään. Myöhemmin lasta voidaan ohjata vanhempien suostumuksella jatkotutkimuksiin. Tavoitteena on löytää yhteys lapsen purentahäiriöiden ja uniapnean välillä.

Kaksi hammaslääkäriä katsoo samaa paperia pöydän ääressä.
Ylihammaslääkäri Kirsi Peltola-Haavisto ja erikoistuva hammaslääkäri Elizabete Agafonova toivovat, että kyselytutkimukseen vastataan runsaasti.Ville Välimäki / Yle

Jo suuhygienistin vastaanotolla voidaan päästä kiinni mahdolliseen uniapneaan, jos tukena ovat kyselylomakkeen vastaukset, kertoo ylihammaslääkäri Kirsi Peltola-Haavisto.

– Jos lapsella on unihäiriö, se saattaa olla yhteydessä purentahäiriöön, hän kertoo.

– Ongelmat liittyvät esimerkiksi kapeaan yläleukaan, ristipurentaan tai liian takana olevaan alaleukaan. Näitä oireita on kirjallisuudessa havaittu uniapneapotilailla terveitä lapsia useammin, kertoo tutkimuksen tekijä, erikoistuva hammaslääkäri Elizabete Agafonova.

Arvioiden mukaan lapsista 1–3 prosenttia voi sairastaa uniapneaa.

Lasten uniapnea on harvinainen, mutta hankala

Uniapnea oireilee päivällä esimerkiksi ylivilkkautena tai aggressiivisuutena ja yöllä univaikeuksina. Lapsi voi kärsiä heräilystä, päänsäryistä tai hänellä voi olla tarve päiväuniin useasti.

– Lapsi on levoton ennen nukkumaanmenoa tai ei halua mennä lainkaan nukkumaan. Uni on levotonta, lapsi kuorsaa tai narskuttelee hampaita, luettelee erikoistuva hammaslääkäri Elizabete Agafonova.

Ylihammaslääkäri Kirsi Peltola-Haaviston mukaan 5–6-vuotiailla lapsilla mahdolliset purentavirheet tulevat jo esille. Sen ikäisillä hampaat ovat kehitysvaiheessa, jolloin aloitetaan tarvittaessa myös hampaiden oikomishoito. Noin viidesosalla lasten hampaista tarvitaan erilaisia oikomishoitoja.

Uniapneatutkimusta tehdään yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa. Jos tutkimus onnistuu, siitä voi tulla helppo työkalu lapsen uniapnean varhaiseen tunnistamiseen.

Lue myös: Uniapnea-lähetteiden hurja kasvu jatkuu: "Vastaavaa ei ole koettu koskaan"

Sari Mäkistä hoidettiin vuosia unettomana, sitten väsymyksen syyksi paljastui vakava uniapnea – "Norsunkärsästä on tullut paras petikaverini"