Xamk uskoo Savonlinnan uusien amk-koulutusten vetovoimaan – 150 koulutuspaikkaa tuo työtä opettajille

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun mukaan uutta koulukuraattorien koulutuslinjaa ei ole missään muussa ammattikorkeakoulussa ja turvallisuusalan tradenomikoulutus on harvinaisuus.

koulutus
Yleiskuva
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu aloittaa syksyllä Savonlinnassa muun muassa liikunnanohjaajien koulutusohjelman. Kuvituskuva.Mikko Koski / Yle

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa otetaan myönteisellä mielellä vastaan hallituksen päätös Savonlinnan 150 uudesta korkeakoulun opiskelupaikasta.

Päätös tarkoittaa, että ammattikorkeakouluun perustetaan kolme uutta koulutuslinjaa.

Ensi syksynä alkavat koulutukset ovat liikunnanohjaajan, kouluhyvinvointiin suuntautuneen sosionomin ja turvallisuusalan tradenomin koulutukset. Liikunnanohjaajakoulutuksen aloituspaikkoja on 70, ja kahdella muulla linjalla aloituspaikkoja on molemmissa 40.

Kouluhyvinvointiin suuntautuvien sosionomien koulutus on tarkoitettu tuleville koulukuraattoreille.

– Sitä ei ole tarjolla missään suomalaisessa ammattikorkeakoulussa, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun vararehtori Mirja Toikka sanoo.

Myös turvallisuusalan tradenomikoulutus on harvinainen.

– Savonlinnan alueella on turvallisuusalan yritystoimintaa, joten ajattelimme koulutuksen vahvistavan profiilia, Toikka sanoo.

Harvinaisten koulutuslinjojen uskotaan olevan vetovoimaisia.

Opettajille töitä

Opiskelupaikat tuovat mukanaan uusia työpaikkoja. Alkuvaiheessa Xamk arvioi tarvitsevansa opetustehtäviin uutta työvoimaa 5–6 henkilötyövuotta. Opettajatarpeeseen vaikuttavat muun muassa koulutusten toteutustapa ja ryhmäkoot. Kasvava opiskelijamäärä edellyttää myös toimivia tukipalveluja.

Xamkin kustannusarvio koulutuksille on noin 10 miljoonaa euroa. Ammattikorkeakoulu sopii koulutusten rahoituksesta erikseen opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa.

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) arvioi, että neljän vuoden kuluttua Savonlinnassa on yli 600 korkeakouluopiskelijaa.

Lue myös:

Savonlinnassa iloitaan budjettiriihen päätöksestä: "Tämä kompensoi menetykset, jotka tulivat opettajankoulutuksen siirryttyä Joensuuhun"