Ensimmäinen laaja ilmastonmuutosta ja liikkumista koskeva kyselytutkimus julki: Iso osa on valmis muuttamaan tapojaan ainakin vähän

Noin puolet Itä-Suomessa toteutettuun kyselyyn vastanneista on valmis isoihin muutoksiin, kuten sähköauton hankintaan.

ilmastonmuutos
Sähköauto ja latausjohto. Sähköautojen latauspaikkoja löytyy myös kauppakeskuksista, joissa lataamisen voi hoitaa vaikka kauppareissun aikana.
Kolmannes kyselytutkimukseen vastaajista oli valmis hankkimaan sähkö- tai kaasuauton ilmastonmuutoksen vuoksi.Johanna Manu / Yle

Suurin osa itäsuomalaisista on valmis tekemään ainakin pieniä muutoksia omaan liikkumiseensa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, kertoo kyselytutkimus (siirryt toiseen palveluun). Kyse on Suomen ensimmäisestä näin laajasta ja vain ilmastonmuutosta ja liikkumista käsittelevästä tutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan pieniä muutoksia liikkumiseensa on valmis tekemään noin 70 prosenttia kyselyyn vastanneista. Noin puolet vastaajista on valmis merkittäviin muutoksiin.

Kyselystä selvisi myös, että itäsuomalaiset ovat huolissaan ilmastonmuutoksesta ja pitävät henkilöautoliikenteen ja lentoliikenteen kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä tärkeänä.

Kyselyn toteuttanut asiantuntija ei yllättynyt tuloksesta.

– Toki vastauksista nousi esiin toinen ääripää, mutta se jäi marginaaliseksi verrattuna ilmastonmuutoksesta huolestuneisiin, kertoo Pohjois-Savon ely-keskuksen liikennejärjestelmäasiantuntija Katja Kaartinen.

Ilmastonmuutoksesta oli huolissaan noin 80 prosenttia vastanneista, lentoliikenteen päästöjen vähentämistä piti tärkeänä 86 prosenttia vastanneista ja henkilöauton päästöjen lähes 70 prosenttia.

Autoilun vähentämistä suositumpaa on hankkia sähköauto

Suosituimpia pienempiä muutoksia ovat kyselyn mukaan oman autoilun vähentäminen ainakin jonkin verran (60 prosenttia vastanneista) sekä pienempipäästöisen bensa- tai dieselauton hankinta.

Merkittävistä muutoksista sähkö- tai kaasuauton osto sekä biopolttoaineiden tankkaamiseen siirtyminen ovat selvästi suosituimpia vaihtoehtoja kuin oman autoilun merkittävä vähentäminen.

Vastaajien mielestä lentoliikenteen päästövähennykset ovat tärkeämpiä kuin henkilöautoilun. Vastaajista noin puolet voisi vähentää lentomatkojaan ilmastonmuutoksen vuoksi.

Kaartisen mukaan valmiudesta todellisiin tekoihin siirtyminen vaatii julkisilta toimijoilta aktiivisuutta kuten pyöräilyn houkuttelevuuden parantamista ja taloudellisia ohjauskeinoja, esimerkiksi romutuspalkkioita.

– Pidän kuitenkin positiivisena sitä, että valmiutta ja halua muutoksiin on. Tärkeintä on saada ne realisoitumaan, sillä muuten asetettuja ilmastotavoitteita ei voida saavuttaa.

Suomi on sitoutunut puolittamaan kotimaan liikenteen päästöt vuoden 2005 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Tavoite on Kaartisen mukaan äärimmäisen tiukka ja sen saavuttaminen vaatii huomattavia muutoksia nykyiseen liikennejärjestelmään.

Touko–kesäkuussa Pohjois- ja Etelä-Savon sekä Pohjois-Karjalan alueilla tehtyyn kyselyyn vastasi yli 1 400 ihmistä tasaisesti kaikista maakunnista. Kyselyn toteutti Pohjois-Savon ely-keskus yhdessä maakuntaliittojen kanssa.

Lue myös:

Olisitko valmis muuttamaan liikkumistapojasi ilmaston vuoksi? Pyöräily ja kävely kannattaa jo terveydenkin vuoksi, mutta muutakin tarvitaan