Luonnonvarakeskus keskittää toimintojaan – vaikuttaa lähes 100 työntekijään

Luken työntekijöiden toimenkuva saattaa muuttua. Tutkimustoiminta keskittyy neljän päätavoitteen ympärille.

luonnonvarat
Aula lehmä makailee laitumella Luken tilalla.
Maaningalla on tutkittu muun muassa nautojen hyvinvointia ja ympäristövaikutuksia.Sami Takkinen / Yle

Luonnonvarakeskus Luke uudistaa tutkimustaan jaottelemalla toimintansa neljän päätavoitteen alle. Tutkimusympäristöjen keskittäminen vaikuttaa vuosina 2020-2025 lähes sataan työntekijään, joiden toimenkuva saattaa muuttua. Lukella on yhteensä noin 1300 työntekijää.

Yksittäisiä työntekijöitä voi joutua muuttamaan paikkakunnalta toiselle, mutta siirroista ja muutoksista käydään keskustelu henkilökunnan kanssa.

– Tämä ei ole irtisanomisohjelma. Kaikille löydetään töitä Luken organisaatiosta, toteaa hallintojohtaja Ilkka P. Laurila Luonnonvarakeskuksesta.

Luke vahvistaa erityisesti Kuopion Maaningan, Siikajoen Ruukin ja Jokioisten peltotutkimusalustoja. Parkanon tutkimustoiminnot sulautetaan Jokioisiin ja Otaniemeen. Piikkiötä kehitetään Luken puutarhatutkimuksen pääpaikaksi.

Hallintojohtaja Ilkka P. Laurila tyrmää Maaseudun Tulevaisuuden tiedot (siirryt toiseen palveluun) (Maaseudun Tulevaisuuden nettisivut), että Kuopion Maaningan tutkimusnavetta oltaisiin lakkauttamassa.

– Maaningan lypsykarjanavettaan etsimme yhteistyökumppania, yritystä, jonka vastuulla olisi navetan operointi ja joka olisi kiinnostunut tutkimuslaitoksen kanssa tekemään yhdessä töitä, toteaa Laurila.

Sen sijaan Siikajoen Ruukin lihakarjanavetasta Luke on luopumassa, kun suunnitellut hankkeet viedään päätökseen vuonna 2021. Tuolloin Luke hakee kumppania lihakarjantutkimukseen.

Jokioinen on jatkossa nautatutkimuksen pääpaikka ja sinne rakennetaan kansainvälisen tason tutkimusnavetta.

– Jotta pysymme kilpailukykyisenä tutkimustoimijana, meidän on mietittävä, missä kehitämme infraamme. Suunnitelmissamme on investoida 3 miljoonan euron vuosivauhtia kaiken kaikkiaan, toteaa Laurila.

Laurila sanoo, että Luken tarkoitus on säilyä jatkossakin alueellisena toimijana eri puolilla Suomea sijaitsevien 24 toimipisteen turvin. Viime vuosina Luke on löytänyt eri tutkimusaloille kumppaneita ja näin käytännössä ulkoistanut eläintenhoitoaan.

Myös laboratoriotoimintoja keskitetään

Muutoksen taustalla on Laurilan mukaan se, että tutkimuksen pitää seurata paikallisesti ja globaalisti esimerkiksi ilmastonmuutosta.

– Päätavoitteitamme ovat jatkossa hiilenkierron tutkimus, sopeutumis- ja palautumiskykyinen biotalous, kannattava ja vastuullinen alkutuotanto sekä biokiertotalous, kertoo hallintojohtaja Ilkka P. Laurila Lukesta.

Peltotutkimuksen lisäksi laboratoriotoimintoja keskitetään neljälle paikkakunnalle, eli pääkaupunkiseudulle, Jokioisiin, Joensuuhun ja Ouluun. Lisäksi esimerkiksi Savonlinnassa metsäpuiden kasvullisen lisäyksen laboratorioon on näillä näkymin tulossa lisää henkilökuntaa.

Laurila kertoo, että tutkimusmetsien pinta-alaa pienennetään noin viidenneksellä. Nykyään Lukella on tutkimusmetsää noin 32 000 hehtaarin verran.

Enonkoskella jatketaan työtä Vuoksen vesistöalueen uhanalaisten kalakantojen säilyttämiseksi, mutta Enonkoskelta siirtyy siellä väliaikaisesti sijoitettuna ollut kalojen valintajalostus Laukaaseen.

Etelä-Savoon etsitään peltotutkimukseen parhaillaan kumppania tutkimustoiminnan pyörittämiseen. Siinä yhteydessä saattaa tarjoutua mahdollisuus hyödyntää Mikkelin Karilan peltoja. Kumppanin etsintä liittyy Luken aiempaan, kolme vuotta sitten käynnistyneeseen toimipistehankkeeseen. Päätös asiassa syntyy vuoden loppuun mennessä.

Lue myös:

Maaningan tutkimusnavetan omistaa kaupunki, lehmät Luke ja tontin valtio – uuden yrittäjän etsintä alkaa vuokrasopimusten tarkastelulla