1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. järjestäytynyt rikollisuus

Ison rikosjutun avaintodistajaa edustanut asianajaja ammuttiin kotikadulleen Amsterdamissa – Poliisi: "Elämme huumevaltiossa"

Derk Wiersum edusti avaintodistajaa järjestäytyneen rikollisuuden oikeusjutussa, johon liittyi useita tappoja.

järjestäytynyt rikollisuus
Poliisi on eritämnyt alueen ja tutkii murhaa.
Asianajaja Derk Wiersum ammuttiin kuoliaaksi lähellä kotiaan Amsterdamissa. Poliisi eristi alueen valkealla teltalla.Michel van Bergen / EPA

Hollantia järkyttää tapaus, jossa asianajaja Derk Wiersum ammuttiin kuoliaaksi kotikadullaan keskiviikkoaamuna. Tapahtumahetkellä Wiersum oli juuri poistunut Amsterdamissa sijaitsevasta kodistaan. Tekijä on ilmeisesti yhä karkuteillä.

Wiersum edusti avaintodistajaa isossa järjestäytyneen rikollisuuden oikeusjutussa, johon liittyi useita tappoja Hollannissa vuosina 2015–2017.

Nabil B:ksi nimetty todistaja oli osallistunut yhteen tapoista. Hän kuitenkin suostui todistajaksi lievempää tuomiota vastaan.

Meneillään olleessa oikeusjutussa Wiersumilla ja Nabil B:llä oli vastassa alamaailman jengipomoja. Epäillyt ovat uutistoimisto AFP:n mukaan Marokossa syntyneet Ridouan Taghi ja Said Razzouki, jotka ovat Hollannin halutuimpia rikollisia. Hollanti on määrännyt miehille kansainvälisen pidätysmääräyksen murhasta ja huumeiden laittomasta kaupasta.

"Elämme huumevaltiossa"

Amsterdam on tullut tunnetuksi avoimesta marihuanapolitiikastaan.

Vain muutamia viikkoja sitten kaupunki kuitenkin julkaisi kaupungin nykyistä tilannetta valottavan raportin (siirryt toiseen palveluun). Sen mukaan Amsterdamissa on iso huumeongelma, johon liittyy myös järjestäytynyttä rikollisuutta.

Poliisit eristivät ampumapaikan.
Tuoreen raportin mukaan Amsterdamissa on merkittävä huumeongelma, johon liittyy järjestäytynyttä rikollisuutta.Michel Van Bergen / AFP

Myös Hollannin poliisi on sanonut ampumistapauksen jälkeen tilanteen karannen käsistä maassa.

– Tämä vahvistaa, että elämme huumevaltiossa. Tämä on hyökkäys oikeusturvaa vastaan, Jan Struijs NPB-poliisiyksiköstä sanoo.

Asianajajan ampuminen keskelle katua on saanut hollantilaiset vaatimaan kovempia otteita alamaailman jengien kukistamiseksi.

44-vuotias Wiersum oli kahden lapsen isä. Mediatietojen mukaan lapset olivat kotona ampumisen aikaan. Tapaus on nyt herättänyt kysymyksen siitä, miksei asianajajalla ollut parempia turvajärjestelyjä.

Myös Nabil B:n veli ammuttiin kuoliaaksi vain vuosi sitten. Uutistoimisto Reutersin mukaan veljellä ei ollut yhteyksiä rikollisjengiin tai murhiin.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi